Midden in de winternacht, ging de hemel open; die ons een sprekende eland bracht - met de stem van Jeroen van Koningsbrugge. Charmante Kerstfilm voor de hele familie.

Bij een geslaagde Kerstfilm hoort natuurlijk een dik pak sneeuw. Vandaar dus dat Midden in de Winternacht onder andere in Lapland werd gefilmd.

Voor pratende elanden moeten we kennelijk in Engeland zijn. Chris Clarke verzorgde de bewegende pop. Hij werkte eerder aan Harry Potter en Steven Spielbergs War Horse.

Maar verder is Midden in de winternacht zo Hollands als maar zijn kan. De kinderen van Kirsten (Jelka van Houten) zijn vrolijke brutaaltjes. De enge buurman wordt natuurlijk gespeeld door Arjan Ederveen en in de Kerstman herkennen we, ondanks zijn wat gehavende kostuum, niemand minder dan Derek de Lint.

Sterrenstof 

Dat de Kerstman er een beetje beschadigd uitziet, komt omdat hij even voor Kerstavond een test-sleerit wilde maken boven de wolken. Helaas is zijn eland Moos (de stem van Van Koningsbrugge) erg onhandig. De Kerstman stortte verderop neer. Moos viel met een gebroken poot door het dak van de schuur. 

Bekijk trailer:

 
Maar daarmee is het avontuur nog niet afgelopen. Moos verliest zijn medaillon met sterrenstof en dat komt in het bezit van buurman Panneman. Kleine Max (Dennis Reinsma) en zijn wijsneuzige zusje Kiki (Dana Goldberg) moeten de rare eland te hulp springen. Want zonder sterrenstof kan de Kerstman natuurlijk niet vliegen.

Zacht plekje 

"Er zit een pratende eland in de schuur! En hij heeft zin in chocomel!" Dennis Reinsma is één en al verwondering en enthousiasme. De veertienjarige acteur was verleden jaar al hartverwarmend in Mijn avonturen door V. Swchwrm, en dat is hij hier weer. Max is een jochie om van te houden. 

En dat is, naast het pak sneeuw, de tweede vereiste voor een geslaagde Kerstfilm. Ook Kiki, die boeken leest als Quantummechanica voor gevorderden, en hun excentrieke oma (Carla Hardy) zijn lief. Zelfs Panneman, die steeds maar roept dat hij die ‘vuile smerige rotkinderen’ haat, heeft een zacht plekje.

Leuke vondsten 

De scène waarin Panneman zijn mooie buurvrouw en haar kinderen uitnodigt voor een etentje, is erg grappig. Dat de Kerstman de helft van deze film stevig loopt te balen, is ook een geslaagde mop. Het scenario van Marco van Geffen (Het Schnitzelparadijs) en Daan Bakker (Hoe overleef ik?) zit vol leuke vondsten.  

Het fraaie decor, de charmante hoofdrolspelers en de hoge grapdichtheid maken het wat voorspelbare verhaaltje helemaal goed. De film is een beetje te vroeg (eerst komt die andere kindervriend nog langs) maar: haal je koude neus nog een keertje lekker op en… vrolijk Kerstfeest!

Te zien in 124 zalen