Snoeiharde remake van Koreaanse klassieker. Josh Brolin gaat op zoek naar degene die hem 20 jaar opsloot en zijn vrouw vermoordde.

Tien jaar terug maakte de Koreaanse regisseur Chan-wook Park furore met zijn wraakfilm Oldeuboi, Engelse titel Oldboy.

De film - over een man die zonder te weten waarom vijftien jaar gevangen wordt gehouden - maakte deel uit van Parks Vengeance-trilogie, samen met Sympathy for Mr Vengeance (2002) en Sympathy for Lady Vengeance (2005). Met name het massale gevecht, waarbij de hoofdpersoon een hamer gebruikte, hakte er in Oldeuboi letterlijk en figuurlijk in.

Tien jaar later komt Spike Lee met een remake van het wraakepos die voor Hollywoodbegrippen redelijk trouw aan het origineel is. In het origineel zat de hoofdpersoon weliswaar vijftien jaar vast, tegen twintig jaar in de versie van Lee, maar de klauwhamer is gebleven, net als de onthutsende ontknoping.

Loser

De nieuwe Oldboy begint in 1993, in New York. Joe Doucett (Josh Brolin) is een loser die meer oog heeft voor drank dan voor zijn werk of zijn gezin. Op een avond weet hij zowel een opdracht te verpesten als de derde verjaardag van zijn dochter te missen. Hij probeert zijn falen weg te drinken en wordt de volgende dag wakker in een ruimte die oogt als een hotelkamer.

Het is echter geen hotelkamer, maar een cel waarin Joe elke dag van wodka en dumplings wordt voorzien. Wanneer hij op tv ziet dat zijn vrouw is vermoord en de vermiste Joe als dader is aangemerkt breekt hij: wie wil er wraak op hem nemen, en waarom? Tijd om na te denken heeft hij genoeg; Joe zal twintig jaar doorbrengen in deze ruimte.

Bekijk de trailer

Vechtmachine

Na die twintig jaar is Joe een afgetrainde vechtmachine met twee doelen voor ogen: zijn dochter weerzien en wraak nemen op degene die hem dit heeft aangedaan. Veel aanknopingspunten voor dat laatste heeft hij niet hij kent alleen de naam van het restaurant waar zijn dagelijkse dumplings vandaan kwamen. Dus gaat hij op zoek naar het bewuste restaurant...

Liefhebbers van het Koreaanse origineel zullen de scène waarin de hoofdpersoon in zo’n restaurant een levende inktvis verorberde missen, maar voor westerse magen is Oldboy -waarin naast een hamer ook nog een stanleymes wordt gehanteerd- gewelddadig genoeg. Brolin is in topvorm als de getergde Joe, en Samuel L. Jackson zet weer een memorabele schurk neer

In 38 zalen te zien.