Spannende reconstructie van een waargebeurd kapingsdrama, van de maker van United 93. Met Tom Hanks in de hoofdrol.

Regelmatig verschijnen er berichten over kapingen van schepen in de smalle doorgang bij Somalië. Hoe zo'n kaping in zijn werk gaat konden we eerder dit jaar al zien in de Deense film Kapringen.

De film Captain Phillips, gebaseerd op een waar gebeurde kaping, doet hetzelfde. Maar met Tom Hanks aan boord en Paul Greengrass aan het roer heeft dit kapingsdrama bekendere troeven in handen.

Greengrass toonde in het indrukwekkende United 93 (2006) al aan dat hij van een waar gebeurd kapingsdrama - een van de vliegtuigen van 9/11 - een film kan maken die spannend is zonder dat het drama op sensationele wijze wordt uitgebuit. Ook liet hij de kant van de kapers en hun beweegredenen zien, of je die nu onderschrijft of niet. Dat was een dappere keuze.

Jan Modaal

In Captain Phillips doet Greengrass hetzelfde. Eerst maken we kennis met de kapitein zelf, gespeeld door Tom Hanks in de aan hem toevertrouwde rol van een tikje saaie doch betrouwbare Amerikaanse Jan Modaal. Hij moet een lading goederen - waaronder hulpgoederen - vervoeren van Oman naar Kenia.

Phillips is geen grappenmaker, maar een punctuele man die zijn verantwoordelijkheden serieus neemt.

Terwijl Phillips zijn schip checkt worden in Somalië de aspirant-piraten door hun zwaar bewapende superieuren opgejuind om met een flinke buit terug te komen. Zo zorgt Greengrass dat het publiek ook kan meeleven met de bad guys van dit kapingsdrama. Het zijn niet alleen schuimbekkende qat-kauwers; vooral leider Muse (Barkhad Abdi in zijn acteerdebuut) is zeer welbespraakt.

Bekijk de trailer:

Frustratie

Voordat de kaping een feit is ontstaat er een kat- en muisspel tussen het enorme containerschip en het kleine vissersbootje van de kapers. Tot Phillips' frustratie nemen de noodlijnen zijn SOS-oproep niet serieus, dus verzint hij een list.

Bij hun tweede poging weten de zwaarbewapende piraten echter het schip te veroveren op de bemanningsleden, die met meer zijn doch geen wapens bezitten.

Er ontrolt zich een bloedstollend spel van onderhandelen dat nog lang niet voorbij is zodra de kapers het schip verlaten. Hanks is weer erg sterk als de gewone man in buitengewone omstandigheden; hij is misschien een held, maar zeker geen actieheld die zijn zenuwen met een kwinkslag weglacht. Dat maakt dat je tot de laatste minuut meeleeft met dit opnieuw indrukwekkende kapingsdrama.

Te zien in 68 zalen.