Onevenwichtige vervolgfilm neemt toevlucht tot ironische knipogen om de bombast te relativeren. Met Chris Hemsworth en Natalie Portman.

De eerste Thor-film was twee jaar terug een groot succes, en vorig jaar dook Thor ook op in The Avengers, de zomerhit van 2012.

Dat Thor een succes werd was niet zo vanzelfsprekend: de superheld is door zijn goddelijke achtergrond een stuk minder aards en nuchter dan zijn collega Iron Man.

En een held die voortdurend met een hamer slingert leek ook niet meer van deze tijd. Maar waar The Green Lantern faalde wist Thor wel een publiek te vinden.

En dus is er nu het vervolg Thor: The Dark World, met wederom Chris Hemsworth (Rush) als de Man met de Hamer. The Dark World begint buitenaards, met een universum vol kwade elven en een voice-over van Anthony Hopkins, die oppergod Odin speelt. Het oogt als The Lord of the Rings en het draait allemaal om het geheime wapen ether, een soort plutonium dat diep in de grond wordt opgeborgen.

Poort

Na deze bombastische proloog keren we goddank al snel terug op aarde. In Londen probeert wetenschappelijk onderzoekster Jane Foster (Natalie Portman) haar verdwenen geliefde Thor te vergeten door een date met de goedbedoelende Richard (Chris O' Dowd). Maar ze wordt gestoord door haar brutale medewerkster Darcy (Kat Dennings). Er is namelijk ergens een soort poort naar een andere wereld ontdekt en die móet Jane zien.

Om kort te gaan: Thor keert via die poort terug naar hedendaags Londen en krijgt een welverdiende klap van Jane; en Jane raakt in Thors universum besmet met de ether waardoor ze onvermoede krachten krijgt. Ondertussen bedreigt de kwade elf Malekith beide universums, zodat Thor bij gebrek aan beter zijn onbetrouwbare broer Loki (Tom Hiddleston) om hulp moet vragen.

Bekijk de trailer:

Hinken op twee benen

Die Loki heeft de meest dankbare rol: hij mag met sarcastische grappen de bombast en tovenarij relativeren. Thor: The Dark World hinkt voortduren op twee benen: de zweverige godenwereld van Thor, waar Idris Elba als poortwachter een ondankbare rol heeft; en de aardse wereld, waar de ironische knipogen niet van de lucht zijn.

Het is te prijzen dat regisseur Alan Taylor alle bombast probeert te relativeren maar het wordt op de duur ook een gemakkelijk trucje om van deze twee walletjes te kunnen eten.

Al is het wel hilarisch dat Thor zijn hamer aan een kapstok hangt wanneer hij op bezoek gaat. Tip: blijf dit keer helemaal tot het einde zitten voor de gebruikelijke scène na de aftiteling, want na die scène en de rest van de aftiteling komt er nog één.

In 103 zalen te zien.