Battle of the Year - Benson Lee

Matige en verschrikkelijk nationalistische 3D dansfilm met Josh Holloway en R&B-zanger Chris Brown. 

The Battle of the Year (BOTY) is het grootste B-boys, B-girls en breakdance-event ter wereld en bestaat al sinds 1990. De eerste editie vond plaats in Hannover.

Tegenwoordig zijn er overal ter wereld kwalificatiewedstrijden: Nigeria, Indonesië, Taiwan, Korea, Israël, de Benelux…

Maar hoe kan het, dat de Verenigde Staten - waar breakdancing nota bene werd uitgevonden - al vijftien jaar de BOTY niet kunnen winnen? Zakenman Dante Graham (Laz Alonso) maakt zich daar, aan het begin van Battle of the Year, ontzettend kwaad over tijdens een vergadering met allerlei hoge executives.

Dream Team

Dante vindt zijn oude vriend Jason Blake (Holloway) bereid om er iets aan te doen. De ex-basketbalcoach is na de dood van zijn vrouw en kind aan de drank geraakt en weet eigenlijk niet bijster veel van dans, maar hij weet wel alles van discipline. Met zijn hulpje Franklyn (Josh Peck) smeedt hij een ijzersterk Dream Team

Bekijk trailer: 

Natuurlijk moet Blake daarvoor wel eerst zijn eigen problemen en die van de crew overwinnen. De ego's staan de winst in de weg. Vooral Do Knock (Jon Cruz) en Rooster (Chris Brown) saboteren het groepsgevoel. Vlak voor de finale in Montpellier worden ze nog even vernederend verslagen door het Russische B-boy team. 

Uithangbord

Vreemd om een dansfilm te openen in de vergaderzaal van een groot bedrijf, maar in dit geval is dat wel toepasselijk. De film is één groot uithangbord voor de BOTY, regisseur Benson Lee prijst schaamteloos zijn eigen film Planet B-Boy aan als de ultieme documentaire op dit gebied en de film staat stijf van de product-placement.

Helaas leidt al die sponsoring niet tot het soort energieke dansfilm, waaraan we met Step Up en StreetDance gewend zijn geraakt. Dat de personages flinterdun zijn, geldt voor bijna al die films en zou nog te vergeven zijn, maar Battle of the Year levert ook nauwelijks de beloofde moves.

Honderd push-ups

Honderd push-ups als je het woord 'ik' gebruikt, verordonneert Blake. Battle of the Year gaat meer over de coach en zijn powerspeeches, dan over choreografie. Wanneer de grote wedstrijd begint vertellen talloze tv-presentatoren ons hoe cool het allemaal is, maar we zien het niet. Er wordt meer gepraat dan gedanst. 

Het meest treurige, is het nationalistische en competitieve toontje van de film. "Act like a champion, be a champion!" is de leuze. Amerika moét winnen. De andere teams zijn de vijand. Wie de site van de echte BOTY bezoekt ziet dat het daar niet alleen om winnen draait, maar om een wereldwijde hiphopcultuur en dansplezier.

Te zien in 37 zalen

Lees meer over:
Tip de redactie