Escape Plan - Mikael Håfström

Stallone en Schwarzenegger werken samen om te ontsnappen uit een zwaar beveiligde gevangenis.

Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger, de populairste bottenbrekers uit de jaren tachtig, zijn aan een comeback bezig.

Vorig jaar waren ze al samen te zien in The Expendables 2, en begin dit jaar hadden ze een hoofdrol in Bullet to the Head (Stallone) en The Last Stand (Schwarzenegger). In Escape Plan zijn ze wederom samen te zien én hebben ze allebei een hoofdrol.

Stallone komt als eerste in beeld, als bajesklant Breslin. Zoals elke rechtgeaarde bajesklant zint hij op een uitbraak, en dat lukt hem dan ook verrassend vlug. Hoe?

Dat krijgen we pas te zien wanneer de al snel weer opgepakte Breslin zijn ontsnapping aan de gevangenisdirecteur toelicht. Breslin is namelijk een escape artist, die op verzoek de veiligheid van gevangenissen test.

Top secret

Breslin wordt vervolgens benaderd door de CIA voor een top secret opdracht: hij moet de waterdichtheid van één van hun geheime gevangenissen testen. De opdracht is zo geheim dat de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen niet kunnen worden genomen; Breslins medewerkers mogen niet weten waar hun baas zit.

Omdat Breslin zich verveelt op de zaak en veel geld voor deze opdracht kan krijgen neemt hij hem aan, hoewel het risico groot is.

Bekijk de trailer:

Dat er iets goed fout zit met deze opdracht beseft Breslin wanneer de gevangenisdirecteur niet de contactpersoon is die hem werd beloofd, maar een sadistische engerd (Jim Caviezel) die niets van een afspraak zegt te weten.

Ontsnappen gaat dit keer een zeer lastige klus worden voor Breslin, want niet alleen is de gevangenis extra beveiligd, hij mist ook hulp van buitenaf.

Gekibbel

Breslin zoekt voorzichtig toenadering bij een medegevangene, de mysterieuze Rottmayer (Schwarzenegger). Stapje voor stapje bedenken ze een ingenieus plan, waarvoor ze ook een forse dosis geluk zullen moeten hebben. Maar is Rottmayer wel te vertrouwen? Veel doet het er niet toe: de logica speelt al snel een bijrol, want het vermakelijke gekibbel van Sly en Schwarzenegger wordt de hoofdattractie.

Escape Plan begint veelbelovend, met een originele openingsscène die speelt met gevangenisfilmclichés. Helaas verliest de film zich halverwege toch weer in diezelfde gevangenisfilmclichés (de sadistische directeur bv) en wordt bovendien de geloofwaardigheid behoorlijk op de proef gesteld.

Maar daar krijgen de fans van het betere beukwerk wel een aantal amusante scènes met Stallone en Schwarzenegger voor terug, en daar zullen ze tevreden mee zijn.

In 78 zalen

Lees meer over:
Tip de redactie