Feuten, het Feestje - Lourens Blok

Filmversie van de bekende serie is vooral leuk voor de Feuten-fans. Feestje loopt gigantisch uit de hand: Project X Mercurius!

Drie seizoenen - eigenlijk drie studiejaren - klinkt het gebral van de corpsballen van Mercurius al in de tv-serie Feuten, en met succes.

Na alle ontgroeningen en braspartijen is er nu zelfs een Feuten-film, zij het eentje van bescheiden lengte (80 minuten). Een dubbele aflevering voor de fans, of een speelfilm die ook te volgen is voor nieuwe 'feuten'?

Beide, zo blijkt: de film vertelt een losstaand verhaal rond een aantal nieuwe personages, al valt er natuurlijk meer te lachen wanneer je de oude Mercuriusleden kent van de serie. Ironisch genoeg zitten de corpsleden die toen de grootste bek hadden nu het meest onder de plak bij hun vrouwen, die ze leerden kennen tijdens hun wilde verenigingsleven.

Luiers

Bram Wagtmans (Manuel Broekman) moet zelfs luiers gaan halen voor zijn vrouw (Hanna Verboom). Dat weigert hij, maar hij loopt wel - letterlijk - een eerstejaars tegen het lijf: de mooie Lieve, die een kamer zoekt.

Bekijk trailer:

Wagtmans adviseert haar zich bij het corps in te schrijven, en die avond is er toevallig een feest van Mercurius. Lieve's studievriend Elias, die heimelijk verliefd op haar is, ziet met lede ogen aan hoe zij valt voor de charmes van Wagtmans.

Bakfietsmoeder

Intussen dreigt een bakfietsmoeder (Halina Reijn) het feest in de war te sturen door te klagen over de wildplassende Olivier de Ruyter (Tim de Murck). De eeuwige student is de enige van de oude hap die zijn studentenleventje nog geen vaarwel heeft kunnen zeggen. Hij is nog altijd een ongeleid projectiel en wanneer de politie (Teun Kuilboer en Marcel Musters) poolshoogte komt nemen gooit hij graag olie op het vuur.

Maar uiteindelijk is het juist de naïeve Elias die in een zeldzaam assertief moment zorgt dat het feest volkomen uit de hand loopt. Een agent wordt geslagen, een biervat belandt op een politiewagen en zo ontaardt het Mercuriusfeest in een Project X-achtige puinhoop. Niet voor niets begint de film met een citaat uit Animal House, de 35 jaar oude voorloper van Project X.

Kneus

Feuten, het Feestje biedt precies wat de titel belooft: een enorm feest, niet meer, maar ook niet minder.

De film is echter geen kritiekloze verheerlijking van het studentenverenigingsleven: de eeuwige student die in het verleden is blijven hangen is al net zo'n kneus als de voormalige brallers die nu onder de plak zitten bij hun vrouw. Vooral de Feuten-fans zullen de film kunnen waarderen.

In 77 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie