Prachtige natuurfilm over een ongerept stukje Nederland - de Oostvaardersplassen - die zich kan meten met BBC-documentaires.

BBC-natuurfilms zoals Frozen Planet en Earthflight zijn razend populair en leveren altijd hoge kijkcijfers op. Dat we zoiets in Nederland ook prima kunnen maken bewijzen Mark Verkerk en Ruben Smit.

Met een budget van anderhalf miljoen euro, een fractie van wat de BBC tot haar beschikking heeft, filmden ze twee jaar lang in het meest ongerepte stukje natuur van Nederland: de Oostvaardersplassen.

Een halve eeuw geleden stond dit natuurgebied in de Flevopolder nog onder water, maar de afgelopen decennia heeft er zich een 'nieuwe wildernis' ontwikkeld.

In de Oostvaardersplassen huist de grootste kudde konikpaarden van Europa, en verder leven er vossen en edelherten in het wild. De makers kregen van Staatsbosbeheer toestemming te filmen en schoten in twee jaar zo’n driehonderd uur film.

Vier seizoenen

Die oogst werd voor De Nieuwe Wildernis teruggebracht tot anderhalf uur, onderverdeeld in vier seizoenen. Een voor de hand liggende indeling aangezien de natuur het hier voor het zeggen heeft. En door te beginnen en te eindigen met de lente voorkomen ze bovendien dat de film in mineur eindigt, met een dodelijk strenge winter.

Bekijk trailer: 

De mens is totaal afwezig in de film en ook de voice over is beperkt tot een enkele toelichting en hier en daar. We volgen vier seizoenen een aantal groepen dieren, waarvan de paarden en de vossen het meest tot de verbeelding van het publiek zullen spreken. De ijsvogels en de strontvliegen worden evenmin vergeten, maar met die laatste groep zullen minder kijkers affiniteit hebben.

Zwart veulentje

Maar het tekent de volledigheid van de makers: niet alleen de schoonheid van de natuur wordt in beeld gebracht, ook dood en verderf. En over poep of paring doen ze evenmin moeilijk - dat hoort tenslotte evengoed bij de cyclus van leven en dood. Spannend is de film ook, want zal het zwakke zwarte konikveulentje de strenge winter wel doorkomen?

Afgezien van wat vertraagde of versnelde opnames die een beter overzicht geven maken de filmmakers de natuur niet mooier dan zij is - dat is ook niet nodig. De Nieuwe Wildernis is een verbluffend mooie natuurfilm waarvan het meest verbazingwekkende is dat hij geheel in Nederland is opgenomen. De tagline 'Nederland zoals je het nooit eerder zag' is dan ook volkomen terecht.

In 112 zalen