Michael Caine en Clémence Poésy in een iets te sentimentele laatste filmomhelzing.

"Ik begon op mijn derde met acteren," aldus Michael Caine in zijn autobiografie uit 1992. Vervolgens beschreef hij met veel gevoel voor humor hoe hij als kind zijn arme moeder hielp de deurwaarders om de tuin te leiden.

Caine heeft een prachtige acteercarrière gehad. Hij won twee Oscars, was vier keer genomineerd en maakt tot op de dag van vandaag films. Tachtig jaar is hij nu. Onvoorstelbaar dat zijn gezicht straks niet meer regelmatig te zien zal zijn.

Een sombere intro, maar dat past wel bij Mr. Morgan´s Last Love. De film, gebaseerd op een roman van de Franse schrijfster Françoise Dorner, gaat over de laatste dagen van een Amerikaanse weduwnaar. Matthew Morgan (Caine) voelt zich, drie jaar na het overlijden van zijn vrouw, somber en verloren in Parijs.

Geen Frans

Hij spreekt bijna geen Frans. ‘s Middags haalt hij een baguette. Op woensdag komt Mme Dune schoonmaken. Een keer per week gaat hij dineren met Colette. Soms haalt hij de dagen door elkaar of denkt dat hij weer hand in hand loopt met zijn vrouw. Thuis is dat grote, lege appartement. Hij wacht - tot het ook zijn tijd is.

Bekijk trailer: 

Maar een verrassende, laatste liefde wekt Morgan weer tot leven. Pauline (Poésy) is een charmante danslerares met stralende ogen en ze is jonger dan zijn eigen dochter. Die dochter (een kleine, cynische rol van Gillian Anderson) en zijn zoon Miles (Justin Kirk) zien die nieuwe vriendin natuurlijk niet zo zitten.

Platonisch

Regisseur Sandra Nettelbeck kiest de bekende symbolen voor Morgans nieuwe ontwaken. De oude man wrikt een jarenlang gesloten raam weer open, scheert zijn witte baard af, enzovoort. Zijn liefde voor Pauline blijft overigens platonisch. Hij neemt haar mee uit eten, participeert in de danslessen en stort zijn hart bij haar uit.

"Waarom ben je gestopt van het leven te houden?", vraagt Pauline hem, de engel. De gesprekken, gelardeerd met veel betekenisvolle stiltes, gaan vooral over Morgan. Nettelbeck graaft helaas niet erg diep in de gevoelens die de twee voor elkaar hebben. Waarom trekt ze met hem op? Zou hij niet dromen van meer dan een kus?

Mens

De komst, ongeveer halverwege, van Morgans Amerikaanse kinderen brengt gelukkig wat meer pit in de film. Zoon en dochter zijn ontzettend kwaad op hun vader, later leren we waarom. En, kijk, dan wordt Morgan opeens een mens, met mooie en minder mooie kanten.

Mr. Morgan´s Last Love, een film die af en toe doet denken aan Amour, mist meestal de subtiele grijstonen die de film van Haneke zo echt en aangrijpend maakten.

Als je weet hoe het leven in elkaar zit ga je dood, zegt Morgan ergens in de film. Zijn laatste woorden: "Tell her, I figured it out." Toeval of niet, maar dat klinkt als een antwoord op de titel van Caines autobiografie What’s it all about?

In 7 zalen