Geestige heistfilm met Liam Hemsworth. Hoe twee Griekse jongens één van de grootste diefstallen pleegden uit de Amerikaanse geschiedenis.

"I was at the wrong place, at the right time," lachte de echte Chris Potamitis onlangs in een interview.

Potamitis - ook te zien aan het eind van het op zijn belevenissen gebaseerde Empire State - heeft mogelijk reden tot lachen. Hij zat een aantal jaar vast, maar een deel van de gestolen elf miljoen dollar is nooit teruggevonden

New York, 1982. Chris (in de film gespeeld door Liam Hemsworth) is een jongeman van Griekse komaf. Hij probeert voor zijn familie te zorgen, maar weet dat in dit leven niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Tot de politieacademie wordt hij niet toegelaten, dus accepteert hij een baantje als beveiliger bij Empire geldtransporten.

Roestig

Hij is verbijsterd over wat hij bij Empire aantreft. Iedere avond brengen de roestige geldwagens miljoenen dollars naar de slecht bewaakte kluis. Er is maar één ongemotiveerde nachtwaker, de camera’s kijken de verkeerde kant op, de code van de kluis is 1.234 en de geldzakken worden bewaakt door een dove hond.

Bekijk trailer: 

Chris wordt, als je de film mag geloven, gedreven door kwaadheid over alle onrecht, maar zijn overmoedige maatje Eddie (Michael Angarano) droomt er vooral van eindelijk een grote slag te slaan. Jammer genoeg is Eddie een ontzettende klungel en praat hij veel te gemakkelijk zijn mond voorbij.

Farce vol klungelaars

Het zou een sterk staaltje miscasting kunnen zijn, maar ondergetekende houdt het liever op een briljante zet van regisseur Dito Montiel: Dwayne Johnson - beter bekend als 'The Rock' - als New Yorkse politiedetective. Zijn kale schedel, gespierde torso en veel te oprechte ernst zijn heerlijk misplaatst in deze farce vol klungelaars.

Want ga maar na: werkelijk níets klopt in dit, nochtans waargebeurde, verhaal. Het beveiligingsbedrijf, de politie, de leden van de kleine Griekse onderwereld, de FBI (die de Italiaanse maffia verdenkt en invallen doet bij alle grote families!): echt iedereen blijkt incompetent.

Strakke broeken

Dito Montiel groeide zelf ook op in Astoria Queens, New York, en liet zich voor de film adviseren door Potamitis zelf. Het jaren tachtig sfeertje -  inclusief fleurige openstaande hemden en strakke broeken - is leuk getroffen. Er wordt redelijk tot goed geacteerd.

En dat maakt Empire State al met al een stuk vermakelijker en verrassender dan je op basis van de plot zou verwachten. Voor een komedie is de toon wat serieus, maar het verhaal is van zichzelf al gek genoeg. The Rock kan zijn ogen niet geloven wanneer hij in een kledingkluisje het bewijs vindt tegen de verdachten. "No fucking way...?"

In 5 zalen