The Wolverine – James Mangold

Sterke spin-off van de X-Men-films geheel opgebouwd rond de populaire Logan, alias Wolverine. Met uiteraard Hugh Jackman in de hoofdrol.  

Toen dertien jaar geleden de eerste X-Men-film verscheen was de superheldenmarkt nog niet zo overvoerd als nu. Tegenwoordig komt er om de week een super- en of stripheld in de bioscoop, maar in 2000 hadden de X-Men alleen concurrentie van Blade – wie kent hem nog. Dat de X-Men meteen populair waren was dus niet vreemd, maar dat ze dat nog zijn is wel een prestatie.

Vooral Wolverine, het heetgebakerde alter ego van Logan met zijn scherpe messen tussen de knokkels, was met stip de populairste X-Men. Hugh Jackman speelde de rol inmiddels vijf keer: in de eerste X-Men trilogie (2000, 2003, 2006), in de spin-off X-Men Origins: Wolverine (2009) en hij dook ook even op in een geestige cameo in X-Men: First Class. En nu is er dus The Wolverine: opnieuw een spin-off.

Dat behoeft enige toelichting: Jackman was zelf niet zo tevreden met de Origins-film uit 2009, maar aangezien die wereldwijd 373 miljoen dollar opdracht krijgt de onverwoestbare superheld een tweede kans een eigen avontuur te beleven. Dat avontuur begint in Japan, waar een gevangen Logan anno 1945 de atoombommen van dichtbij meemaakt - en een Japanse bewaker het leven redt.

Depressieve dakloze

Deze Japanner komt jaren later weer in beeld wanneer Logan ergens in Canada een depressief daklozenbestaan leidt. Iedereen waar hij iets om gaf is dood, Jean Grey (Famke Janssen, te zien in droomscènes) voorop: hij heeft nog voortdurend nachtmerries waarin hij haar per ongeluk vermoordt. De rouwende Logan zou zelf wel dood willen, maar omdat hij onsterfelijk is kan dat nu eenmaal niet.

De Japanner uit 1945, inmiddels een rijke zakenman, biedt Logan een uitweg. Hij laat hem ophalen door een Japans meisje dat zeer behendig is met een samoeraizwaard. Ook andere Oosterse clichés – kimono’s, harakiri, yakuza,  tempels, steden vol neon – worden in het filmisch bezienswaardige Japan niet geschuwd, maar wanneer dat een enerverende achtervolging op een supersnelle bullettrain oplevert is dat totaal geen bezwaar.

Voorproefje

Jackman bewijst opnieuw dat hij de rol van Wolverine in zijn klauwen heeft en The Wolverine is zeker beter en vooral minder warrig dan de eerdere spin-off. Toch doet deze twee uur durende dosis Wolverine vooral reikhalzend uitzien naar het volgende X-Men-avontuur, Days of Future Past, dat voor 2014 gepland staat. Wie daar alvast een kort voorproefje van wil zien moet vooral blijven zitten zodra de aftiteling begint.

Te zien in 101 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie