Shokuzai - Kiyoshi Kurosawa

De Japans televisieserie Shokuzai, in Nederland uitgebracht voor de bioscoop, blijft hangen dankzij vijf uitstekende hoofdrolspeelsters.

Kyoko Koizumi was eerder te zien in Tokyo Sonata (2008). Yu Aoi, Elko Koike, Sakura Ando en Chizuru Ikewaki zijn relatief onbekende, veelbelovende jonge actrices.

Shokuzai is gebaseerd op de gelijknamige boek van Kanae Minato en werd in 2012 op de Japanse televisie uitgezonden.

Shokuzai begint afschuwelijk. Emili is net verhuisd naar Ueta en probeert vriendinnetjes te maken op haar nieuwe basisschool. Sae, Maki, Akiko en Yuka zijn er dus bij wanneer een man ze aanspreekt en Emili meelokt. Die vier doen even later een verschrikkelijke ontdekking. Kleine Emili wordt verkracht en vermoord teruggevonden.

Verdriet

De dader wordt nooit gepakt. De kinderen zeggen dat ze zich niet meer kunnen herinneren hoe de man eruit zag. Emili’s moeder (Koizumi) is overmand door verdriet en bitterheid. Ze laat de vier meisjes beloven dat ze boete zullen doen voor hun stilzwijgen. Vijftien jaar later gaan ze nog steeds gebukt onder die belofte.

Bekijk trailer: 

Sae (Aoi), bijvoorbeeld, die zich herinnert dat er destijds ook een poppendief actief was. Als volwassene heeft ze moeite met relaties en trouwt met de slechtst denkbare man. Maki (Koike) is lerares geworden, maar een incident in het schoolzwembad bewijst hoezeer de moord op haar klasgenootje ook haar leven tekende.

Aan het scherm geplakt 

Kurosawa schetst in vijf op zichzelf staande episodes de levens van de vrouwen. Hij vertelt hoe ze hun schuldgevoelens dragen en hoe ze als volwassene weer in contact komen met Emili's moeder. 270 minuten lang zit je aan het scherm geplakt. Tot de ontknoping: de onthulling van de identiteit van de moordenaar.

Kiyoshi Kurosawa verwierf cultstatus met Cure (1997) en zijn internethorrorfilm Pulse (2001) maar hij maakte later dus ook het prachtige art-house drama Tokyo Sonata. Shokuzai zit er een beetje tussenin. Een bezienswaardige aanvulling op de tegenwoordig zo populaire Amerikaanse en Scandinavische thrillertelevisieseries.

Verkapt compliment 

Kurosawa’s horrorfilms onderscheidden zich altijd al van het gebruikelijke enge-Japanse-meisjes-werk. De geesten waarin deze regisseur geïnteresseerd is, zijn meestal niet bovennatuurlijk. Het zijn sporen van een beladen verleden die in het moderne Japan nog steeds nagalmen. Dat geldt zeker voor Shokuzai.

De episodes zijn niet allemaal even sterk geschreven, je raakt een beetje uitgekeken op Kurosawa's voorkeur voor vervallen huizen en de film wordt iets minder fascinerend naar mate de thrillerplot belangrijker wordt. Maar zie dat maar als een verkapt compliment aan de actrices en hun vijf boeiende vrouwenportretten.

Te zien in 5 zalen 

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie