Red 2 - Dean Parisot

R.E.D. staat nog steeds voor 'Retired and Extremely Dangerous', maar het vervolg op de krasse knarren-actiefilm uit 2010 is niet zo sprankelend meer.

Dean Parisot regisseerde in 1999 de beste Star Trek-spoof aller tijden, Galaxy Quest met Tim Allen, Alan Rickman en Sigourney Weaver.

Hij hield zich daarna vooral bezig met televisie. Helaas zorgt Red 2, zijn terugkeer naar de bioscoopfilm, hoogstens voor een geamuseerde glimlach.

Het uitgangspunt is ongewijzigd. Na zijn avonturen in de eerste film probeert ex-CIA agent Frank Moses (Bruce Willis) nu écht van zijn pensioen te genieten. Maar juist wanneer hij met zijn vrouw Sarah (Mary-Louise Parker) door de bouwmarkt loopt om een enorme barbecue aan te schaffen, wordt hij weer ingehaald door het verleden.

Erfenis

Ex CIA-partner Marvin Boggs (John Malkovich) is op het spoor gekomen van een erfenis van de Koude Oorlog: ergens in Moskou ligt een enorme bom verborgen en die dreigt in handen van de verkeerde mensen te vallen. Extra complicatie: onze helden worden achternagezeten door huurmoordenaar Han (Byung-hun Lee) en Victoria (Helen Mirren), oud-collega van MI6.

Bekijk trailer: 

Frank doet echt ontzettend zijn best om zijn lieftallige echtgenote buiten de schietpartijen en achtervolgingen te houden, maar eigenlijk wíl ze helemaal niet als teer poppetje behandeld worden. Ze wil ook proeven van alle opwinding en actie. "This is going to be good for our relationship."

Routine 

Het avontuur voert Frank en Sarah van hun kalme renteniersleventje naar onder meer Hong Kong, Londen, Parijs en Moskou. Niet alleen kruisen ze het pad van de bizarre wetenschapper die de bom bouwde (Anthony Hopkins); ook de Russische 'femme fatale' Katja (Catherina Zeta-Jones) meldt zich.

Het verhaal stelt niets voor. De bom met de codenaam 'Nightshade' figureert natuurlijk in de voorspelbare climax met een aftelmechanisme en een rood en een blauw draadje. En zoiets is extra vervelend, wanneer géén van de actiescènes écht spectaculair of spannend uitpakt. Inbreken in het Kremlin? Routine, lijkt het wel.

Deux Chevaux

Malkovich, als de CIA-agent die na jarenlang LSD-gebruik volkomen paranoïde is geworden, is natuurlijk wél grappig. Mary-Louise Parker, als de enthousiaste nieuwelinge die met wijd opengesperde ogen het internationale actiepodium op struikelt, is ook geestig.

Sarah is inderdaad dodelijk wanneer ze in Parijs achter het stuur van een Deux Chevaux kruipt, maar voor Red 2 is dat toch te weinig. Het grappige uitgangspunt van gepensioneerde actiehelden die weer in actie komen, wordt toch een beetje teniet gedaan wanneer de actie tegenvalt en alleen de grapjes nog overblijven.

Te zien in 89 zalen 

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie