Jayne Mansfield's Car - Billy Bob Thornton

Goed geacteerd drama rond twee families, de een Amerikaans, de ander Brits, gesitueerd in het broeierige Zuiden van de VS aan het eind van de jaren zestig.

Billy Bob Thornton was in de jaren negentig een van de coolste mannen in Hollywood.

Hij speelde in arthouse-films van de Coen Brothers (The Man Who Wasn’t there) én in blockbusters (Armageddon), hij won een Oscar voor het door hem zelf geschreven en geregisseerde drama Sling Blade, met zichzelf in de hoofdrol. Hij toerde als zanger - én hij was getrouwd met Angelina Jolie.

Jolie is inmiddels alweer jaren met Brad Pitt en moeder van zes kinderen. Billy Bobs carrière als acteur is op een lager pitje beland en regisseren doet hij ook niet meer zo vaak.

Toch is hij nog populair bij zijn collega-acteurs want voor het door hem geschreven Jayne Mansfield's Car wist hij weer veel grote namen te strikken, van Robert Duvall tot John Hurt.

Getraumatiseerd

Jayne Mansfield's Car speelt in het Zuiden van de VS, aan het eind van de jaren zestig. Duvall is Jim Caldwell, de pater familias van een nogal getraumatiseerd gezin: twee van zijn zonen kwamen verknipt uit de oorlog. De één (Billy Bob Thornton) is seksueel gefrustreerd, de ander (Kevin Bacon) een langharige hippie die protesteert tegen de oorlog in Vietnam.

Bekijk trailer: 

Pa Caldwell heeft zelf ook een trauma: zijn vrouw verliet hem ooit omdat ze meer avontuur zocht en trouwde in Groot-Brittannië met een andere man, Kingsley Bedford (John Hurt). Wanneer deze Naomi (gespeeld door Hitchcock-legende Tippi Hedren) overlijdt, reist Kingsley met zijn eigen gezin af naar het broeierige Zuiden van de VS om Naomi daar te begraven.

Hitte en stickies

De plaatselijke gastvrijheid schrijft voor dat Caldwell zijn rivaal hartelijk ontvangt, maar hun kennismaking is vanzelfsprekend nogal moeizaam. Maar al gauw merken ze dat ze meer gemeen hebben dan dezelfde vrouw en ook hun zoons en dochters leren elkaar beter kennen, al dan niet onder invloed van de hitte en een paar stickies.

Jayne Mansfield's Car - de auto speelt nauwelijks een rol in de film - moet het niet hebben van een verhaal vol ontwikkelingen, maar van een lome, zomerse en nostalgische sfeer. Het is een typische acteursfilm waarin de cast de ruimte krijgt om in hun scènes goed uit te pakken. Billy Bob Thornton mag dan niet meer zo cool zijn, hij weet nog wel het beste uit zijn acteurs naar boven te halen.

In 15 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie