Blancanieves - Pablo Berger

Zwijgende zwart/wit-film waarin het sprookje van Sneeuwwitje naar de arena is verplaatst. Met stierenvechtende dwergen!

Twee jaar terug ging The Artist op het filmfestival van Cannes in première. 

Dat de Franse film op het - Franse - filmfestival goed viel was niet zo vreemd, maar dat de zwijgende zwart/wit-film ook in de VS een kassucces was en zelfs vijf Oscars won mocht een wonder heten. Eén Spanjaard was echter niet zo blij met de ontvangst van The Artist op het filmfestival van Cannes.

Die Spanjaard was Pablo Berger, een filmregisseur die al jarenlang bezig was om óók een zwijgende zwart/wit-film gefinancierd te krijgen. Op het filmfestival van Rotterdam vertelde hij begin dit jaar dat hij zijn telefoon nog net niet van woede tegen de muur gooide 'want het was een iPhone'.

De vloek bleek echter een zegen, want het succes van The Artist baande de weg voor zijn film Blancanieves: er bleek een publiek te zijn voor ouderwetse films.

Sneeuwwitje

Genoeg over The Artist, want afgezien van het zwijgen en het zwart/wit is Blancanieves een heel andere film, met een heel originele insteek. Berger vertaalde het sprookje van Sneeuwwitje naar Spanje: 'Blancanieves' betekent dan ook letterlijk 'Sneeuwwitje'. En Berger deed meer, want hij maakte van zijn Sneeuwwitje een heuse stierenvechtster - Spaanser kan bijna niet.

Bekijk trailer: 

Blancanieves heet eigenlijk Carmen (Macarena Garcia) en is de dochter van een beroemde stierenvechter. Deze wordt echter op de horens genomen door een stier en raakt voor zijn leven verlamd. Wanneer zijn vrouw ook nog sterft in het kraambed van dochter Carmen ziet de sluwe verpleegster Encarna (Maribel Verdú) haar kans: ze trouwt met de verlamde stierenvechter.

Dwergen

Terwijl Encarna baadt in luxe slooft stiefdochter Carmen in het huishouden, onwetend van het feit dat de verlamde man in de enorme villa haar vader is, en bovendien een legendarische stierenvechter. Zelf heeft ze ook aanleg en als volwassen vrouw zal ze de arena betreden geflankeerd door stierenvechtende dwergen. En dat ziet er niet zo gek uit als het klinkt.

Berger verwijst met zijn expressionistische beelden regelmatig naar filmklassiekers als de circusfilm Freaks (1932), maar hij heeft met Blancanieves toch een volkomen originele film afgeleverd. Gelukkig was hem ook succes gegund: hij won liefst 10 Goya's, het Spaanse equivalent van de Gouden Kalveren. En zo had ook dit sprookje uiteindelijke een happy end.

In 12 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie