IJzersterk kapingsdrama met twee bekenden uit de televisieserie Borgen in de hoofdrol.

Kapringen, de beklemmende thriller van Tobias Lindholm, brengt een kort internationaal nieuwsbericht tot leven. Wat maken de bemanningsleden en de mensen thuis mee, wanneer een Deens vrachtschip in handen valt van Somalische piraten? Na afloop van deze film ben je wel even stil.

Mikkel Hartmann (Pilou Asbæk, hij speelde de spindoctor Kasper Juul in Borgen) is de scheepskok van de MV Rozen, een Deens vrachtschip dat op weg is naar Mumbai. Hij heeft net zijn vrouw gebeld om te vertellen dat hij langer van huis zal zijn, wanneer de piraten het schip overnemen.

Verwacht overigens geen actiescène. Het enige dat we ervan meekrijgen, is dat de directeur van Orion Seaways, Peter C. Ludvigsen (Søren Malling, Torben Friis in Borgen en ook bekend uit The Killing), in Denemarken bericht ontvangt van de kaping. Even daarvoor was hij nog in onderhandeling met wat Japanse klanten.

De onderhandelingen met de kapers wil hij dus ook zélf voeren: "It's my ship, my crew, it's my job to bring them home." Mikkel en Peter zullen echter aan den lijve ondervinden dat onderhandelingen voeren met Somalische piraten een echte nachtmerrie is. Ze eisen 15 miljoen dollar en zijn volstrekt onvoorspelbaar.

Bekijk de trailer:

Intens

Regisseur en scenarist Tobias Lindholm schreef twintig afleveringen van Borgen en was medeverantwoordelijk voor de scenario's van twee van de beste Deense films van de afgelopen jaren: Submarino en Jagten van Thomas Vinterberg. Kapringen is ook weer zo'n intens verhaal.

Er wordt veel los uit de hand gefilmd, bij natuurlijk licht, in de krappe kombuis van Mikkel of de benauwde hutten in het vooronder. De aankleding is zonder opsmuk. De vergaderruimte van waaruit Peter de telefonische onderhandelingen voert, oogt met zijn flipoverbord en systeemplafond onspectaculair, maar volkomen realistisch.

Onmacht

Kapringen is erg goed geacteerd. Lindholm is boven alles geïnteresseerd in hoe mensen reageren op zoiets traumatisch als een kaping. Mikkel reageert als een écht mens: doodsbang. Peter is geen gewetenloze baas die weigert losgeld te betalen. Hij worstelt ontzettend met zijn onmacht.

En onmacht is misschien wel onze grootste angst. De jonge en arme Somaliërs spreken geen woord Engels. Op het ene moment lachen en feesten ze met de gegijzelde bemanning; op het volgende moment slaan ze Mikkel met een doorgeladen geweer in de rug. Wat zou je doen? Wat kun je doen?

Te zien in 14 zalen