Vermakelijke popcornthriller over illusionisten die bankroven plegen. The Prestige meets Ocean's 11 dus.

Films over illusionisten zijn leuk maar riskant: film is zelf al een illusie tenslotte, bovendien wil geen goochelaar zijn geheim prijsgeven voor de camera. En zeker geen vier illusionisten, zoals in Now You See Me.

Toch legt de film voortdurend trucs uit, om tegelijkertijd de kijker op het verkeerde been te zetten. Het motto luidt dan ook: hoe dichter je erop zit, hoe minder je ziet.

Eerst maar eens de vier illustere illusionisten voorstellen. Daniel J. Atlas (Jesse Eisenberg uit The Social Network) is handig met kaarten; Merritt McKinney (Woody Harrelson) kan mensen hypnotiseren; Henley Reeves (Isla Fischer) is een hedendaagse Houdini, een boeienkoningin dus; en Jack Wilder (Dave Franco) is een behendige zakkenroller.

De drie mannen vertonen op straat hun kunsten, alleen Henley is het B-circuit ontstegen.

Tarotkaarten

Het kwartet wordt bij elkaar gebracht door een mysterieuze verschijning die tarotkaarten uitdeelt. Vervolgens gaat het verhaal een jaar later verder, wanneer het kwartet als The Four Horseman (in goed Nederlands: de Bende van Vier) in Las Vegas staat met een spetterende show. Hun grote truc: vanuit Las Vegas een bank in Parijs overvallen. Het lukt nog ook - of is het illusie?

Bekijk de trailer:

Arrestatie

De FBI kan er niet om lachen en arresteert het kwartet. Rechercheur Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) moet ze echter tandenknarsend laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Waarna de vier hun stunt nog eens overdoen. Intussen zit Thaddeus Bradley (Morgan Freeman) ook op hun hielen: hij verdient namelijk grof geld aan het ontmaskeren van illusionisten in tv-reportages.

Zijn tegenspeler is Michael Caine, de geldschieter van het goochelkwartet. Het is geestig om deze twee Dark Knight-veteranen weer eens tegenover elkaar te zien staan, al krijgt Caine een stuk minder te doen dan Freeman. Een andere, minder overtuigende bijrol is voor Mélanie Laurent (Inglorious Basterds) als de Interpol-agente die Dylan Rhodes voor de voeten loopt.

Gevatte dialogen

Now You See Me moet het niet hebben van logica maar heeft zoveel vaart dat dit nauwelijks een probleem is: je krijgt domweg de kans niet om te denken 'ja maar...' De dialogen zijn gevat en het script zet de toeschouwer meermalen op het verkeerde been. Daarmee is Now You See Me een vermakelijke kruising tussen The Prestige en Ocean's 11.

Te zien in 85 zalen