Gru is terug. Hij heeft geen criminele meesterplannen ditmaal, maar zijn minions zetten ook in deze leuke animatievervolgfilm alles weer op zijn kop.

'Superschurk' Gru (de stem van Steve Carell) werd in Despicable Me (2010) al ontmaskerd als een ontzettend lieve vader. De man die ooit van plan was onze maan te stelen, beheert daarom tegenwoordig een fabriek in overheerlijke jams en geleien. Toch is hem in Despicable Me 2 geen rust gegund.

Het nieuwe avontuur begint met een enorme magneet die opeens boven de Noordpool hangt. Een nog onbekende boosdoener heeft snode plannen met de wereld en bezit bovendien een Superwapen: PX-41 verandert zelfs een pluizig wit konijntje in een pimpelpaars monster met scherpe tanden.

De Anti Schurken Liga is van mening dat je een Superschurk het beste kunt vangen met de hulp van een ex-Superschurk. Vandaar dat men de overenthousiaste geheim agente Lucy (Kristen Wiig) naar Gru stuurt om hem om hulp te vragen. Gru zegt toe en komt zo oog in oog te staan met een imposante en ontzettend macho vijand.

Eigenlijk vormt Lucy, de geheim agente met de lipstick-taser, Gru's grootste uitdaging. Margo, Edith en Agnes - de drie weesmeisjes die in het eerste deel zijn hart deden smelten - hopen al langer dat Gru eens een leuke date vindt. Het lijkt er zelfs op dat kleine Margo hem in de liefde iets voor is.

125 kilo dynamiet

De grappen zijn weer heerlijk absurd. Zo dacht iedereen bijvoorbeeld, dat de schurk van dit verhaal al dood was omdat hij een paar jaar geleden - vastgebonden op een haai en met 125 kilo dynamiet rond zijn harige borst - in een vulkaan was geschoten! Helaas. Zijn paleis wordt thans bewaakt door een dodelijke... kip.

De minions, Gru's bebrilde helpertjes, zorgen voor het meeste vertier. Hilarisch is de scène waarin Gru zich er maar niet toe kan zetten de telefoon te pakken om Lucy te bellen voor een romantisch afspraakje. Wanneer hij opgeeft en zijn frustratie iets té letterlijk ontbrandt, stormen de minions de kamer binnen en verbouwen de boel.

Haarstukje

Die minions en hun vreemde brabbeltaaltje zijn een fantastische uitvinding. Het tweede vervolg, Minions, is al aangekondigd. De bedenkers moeten er alleen wel voor zorgen dat ze niet té gemakzuchtig worden. In Despicable Me 2 zit minstens één gekke minions-versie van YMCA van The Village Peoples te veel.

Want de vele knipogen naar James Bond, de 3D-effecten en de stapelgekke grappen zouden allemaal niets zijn zonder het hart van de film: Gru, die zich ditmaal zelfs met krakende stem en theatrale gebaren afvraagt of hij niet een haarstukje moet gaan dragen. Wat een goeierd; ligt de wereld uiteindelijk toch nog aan zijn voeten!

De originele versie is te zien in 70 zalen
De Nederlandstalige versie in 184 zalen