Nieuwe science fiction-zeperd van M. Night is tevens een vanity project van de familie Smith. Zoon Jaden lukt het niet de film op zijn frêle schouders te dragen.

Bij elke nieuwe film van M. Night Shyamalan vragen filmjournalisten zich weer vertwijfeld af hoe het zo mis kon gaan met dit voormalige wonderkind van The Sixth Sense (1999).

De opvolger Unbreakable was bijna net zo sterk, en Signs en The Village kregen nog het voordeel van de twijfel, maar daarna ging het snel bergafwaarts met Lady in the Water, The Happening en The Last Airbender.

Ook After Earth kan het tij niet keren: de film is inmiddels al geflopt in de VS. Terwijl de sf-film op het eerste gezicht toch minstens één sterke troef in handen heeft, in de vorm van Will Smith.

Maar After Earth blijkt een vanity project van de hele familie Smith: zoon Jaden speelt de andere hoofdrol, papa Will bedacht mee aan het verhaal en pa en ma Smith staan ook nog als producent op de aftiteling.

Gerecycled

De premisse is simpel: de aarde is onbewoonbaar geraakt door natuurrampen, de mensheid woont op een andere planeet waar blinde ruimtemonsters afkomen op de geur van menselijk angstzweet.

Geen handig toevluchtsoord dus. Het verhaal wekt de indruk te zijn gerecycled uit resten van andere sf-films en ook de decors lijken te zijn opgebouwd uit afgedankt verpakkingsmateriaal. Dat is in elk geval goed voor het milieu.

Bekijk trailer:

Video

Zoon Kitai wil dolgraag een Ranger worden, maar zijn strenge vader Generaal Cypher Raige vindt dat hij nog niet goed genoeg is. Wanneer pa op onderzoek uit gaat op een andere planeet vraagt zijn vrouw hem zijn zoon mee te nemen: dan hebben ze wat vader-en-zoon tijd samen. Die krijgen ze volop, want het ruimteschip crasht - op de aarde nog wel - en vader en zoon zijn de enige overlevenden.

Walkie talkie

Aangezien vader zijn been heeft gebroken bij de onzachte landing moet zoonlief hulp gaan zoeken. De rest van de film houden ze contact via een futuristische walkie talkie, wat een rampzalig scenario-idee is.

Superster Will Smith zit de rest van de film in een stoel te creperen, terwijl zijn stukken minder charismatische zoon alle roofdieren van de aarde moet zien te trotseren.

Vals sentiment

Nooit wekt de frêle padvinder ook maar de indruk hiertegen bestand te zijn, maar uiteraard is de film een aaneenschakeling van 'narrow escapes' - en dus niet spannend.

Tussendoor zorgen flashbacks van de dood van zijn zus voor vals sentiment. Alles is mis aan After Earth - zelfs de titel is idioot, aangezien de film zich vrijwel geheel op die aarde afspeelt.

In 78 zalen