Nieuwe samenwerking van de regisseur en hoofdrolspeler van Drive blijft steken in stijloefening. Met Ryan Gosling en Kristin Scott Thomas.

De Deense regisseur Nicolas Winding Refn probeerde na het succes van zijn debuutfilm Pusher tien jaar terug in de VS door te breken met zijn eerste Amerikaanse film, Fear X.

De film flopte niet alleen, maar de maker ging er zelfs failliet aan. Berooid maakte hij Pusher 2 en 3 om uit de kosten te komen. Met Drive probeerde hij het twee jaar terug nog een keer en toen met succes.

Het succes van Drive maakte vooral van hoofdrolspeler Ryan Gosling een nieuwe coole held. De zwijgzame hoofdpersoon was zelfs zo cool dat hij geen naam hoefde te hebben.

Gosling en Winding Refn sloegen na het succes van Drive opnieuw de handen ineen voor de broeierige thriller Only God Forgives, gesitueerd in Bangkok.

Duivel

Daar drijft Julian (Gosling) met zijn broer Billy (Tom Burke) een bokshal die als dekmantel dient voor drugshandel. Op een avond kondigt broer Billy zijn ondergang aan met de woorden "tijd om de duivel te ontmoeten".

Hij zoekt een minderjarig hoertje, desnoods de dochter van de baas van het bordeel, en zoekt dus ook ruzie. Het mondt uit in een bloedbad van groteske proporties.

Bekijk trailer:

Video

De gewelddadige dood van Billy schreeuwt om wraak en zijn moeder Crystal (een geweldige Kristin Scott Thomas) komt persoonlijk naar Thailand om te zorgen dat wraak zal geschieden.

Lachspieren

Crystal is een geblondeerde feeks die de Thai 'yellow niggers' noemt en de Thaise vriendin van Julian bij hun eerste kennismaking zo grof beledigt dat het op de lachspieren werkt. Julian zit er zwijgend bij en die coole pose van Gosling begint een maniertje te worden.

Het is niet de enige manier waarop de stijl de inhoud overheerst: de locaties baden ook voortdurend in gekleurd licht, alsof ze in Thailand geen gewone gloeilampen hebben. En ook de figuranten staan regelmatig passief toe te kijken alsof ze voor een foto poseren. Het doet - ook door de droomscènes en karaoke-intermezzo’s - denken aan een David Lynchfilm uit de jaren negentig.

Dun verhaaltje

Door deze overdadige stilering ziet Only God Forgives er weliswaar fraai uit, maar het zijn ook een beetje de nieuwe kleren van de keizer: uiterlijkheden die een dun verhaaltje moeten aankleden. Only God Forgives blijft door al die uiterlijkheden op de oppervlakte; alleen Scott Thomas speelt als een soort Madonna from hell een rol die bijblijft.

In 48 zalen