Derde film waarin Julie Delpy en Ethan Hawke aan elkaar zijn gekoppeld; vervolg op Before Sunrise en Before Sunset. De romantiek is er al een beetje vanaf bij het stel.

In 1995 maakte Richard Linklater de onbeschaamd romantische film Before Sunrise, over de Amerikaanse Jesse (Ethan Hawke) die in de trein de Franse Celine (Julie Delpy) ontmoet en met haar een zwoele nacht doorbrengt in Wenen.

Het was een simpele film, met weinig verhaal en veel dialoog, maar hij werkte in zijn spontaniteit door de onderlinge chemie van de hoofdrolspelers.

Boek

Linklater, Hawke en Delpy werkten negen jaar later samen aan het vervolg Before Sunset, dat het verhaal van Jesse en Celine verder vertelde. Jesse had een boek geschreven over hun nacht samen en kwam dat presenteren in Parijs.

Daar zocht Celine hem op, en samen liepen ze een middag door Parijs. Was de vraag na Before Sunrise: zullen ze elkaar nog een keer zien? De vraag na Before Sunset was: blijven ze bij elkaar?

Paradijs

Die vraag wordt weer negen jaar later beantwoord in Before Midnight, het derde deel van een trilogie die nooit als zodanig was opgezet. Jesse en Celine zijn nog steeds bij elkaar; ze zijn niet getrouwd maar ze hebben wel een schattige meisjestweeling.

Ze zijn zes weken op vakantie in Griekenland, waar ze te gast zijn bij een bevriende schrijver. Klinkt paradijselijk, maar er komen al snel barsten in het zonnige plaatje.

Bekijk trailer:

De film begint met Jesse die zijn zoon uit zijn gestrande huwelijk op het vliegveld afzet, iets wat hem niet makkelijk afgaat. De 13-jarige jongen gaat terug naar zijn moeder in de VS en aangezien Jesse met zijn gezin in Parijs woont betekent dat dat hij zijn zoon een paar maanden niet meer zal zien. Celine baalt op haar beurt over een mislukte opdracht en denkt erover terug te gaan naar haar vorige, veeleisende baan.

Romantiek en ruzie

Die praktische problemen verdwijnen even naar de achtergrond tijdens een feestelijk diner met de rest van het gezelschap in de Griekse villa. Tijdens de tafelconversatie komt wel ter sprake hoe Jesse en Celine elkaar hebben ontmoet, 18 jaar terug.

De romantiek van destijds, of van negen jaar geleden, is er een beetje vanaf, maar de vrienden hebben een romantische nacht in het hotel voor hen geboekt. De romantiek maakt echter al snel plaats voor relatiegedoe en ruzie.

Uniek

De Before-serie heeft twee belangrijke troeven: de levensechte dialogen (van Linklater, Delpy en Hawke) plus het feit dat de hoofdrolspelers in het echt ook steeds negen jaar ouder zijn geworden. Dat maakt de trilogie uniek en alleen te vergelijken met de documentaire 7UP.

Ook dit keer wordt veel geleuterd in de film en is er nauwelijks dramatische ontwikkeling, maar zeker wie de twee vorige films zag kan alleen maar meeleven met Jesse en Celine.

In 25 zalen