Vervolg op de geslaagde reboot uit 2009 is opnieuw een prima sf-film. Met Chris Pine als Kirk en Zachary Quinto als Spock.

Begin deze eeuw was het niet fijn om een Trekkie te zijn. De Star Trek-franchise bestond uit films die steeds slechter werden en series die steeds verder van het origineel af waren gedreven.

Maar in 2009 regisseerde J.J. Abrams (Cloverfield, tv-serie Lost) een reboot die het uitgedijde Star Trek weer terugbracht tot de kern: de Enterprise en zijn oorspronkelijke bemanning.

Ook voor een nieuwe generatie was het prettig kennismaken met de opgefriste bemanning, aangevoerd door heethoofd Captain Kirk (Chris Pine).

Zijn impulsieve gedrag werd gecompenseerd door de immer rationele Mr. Spock (Zachary Quinto), half mens, half Vulcan. Ook de rest van de crew was multicultureel, iets wat in de oorspronkelijke serie uit de jaren zestig nog een statement was maar nu op een soort Fast & Furious in Space lijkt.             

Kirk en Spock

In het vervolg krijgen alle crewleden - Uhura, Bones, Scotty, Sulu, Chekov - beurtelings de kans de held uit te hangen, maar de hoofdrollen zijn uiteraard voor Kirk en Spock. In de enerverende openingsscène weet Kirk tijdens een bezoek aan een vreemde planeet het leven van Spock te redden, maar daarvoor moet hij wel de regels overtreden. Kirk heeft daar geen probleem mee, Spock wel.

Bekijk trailer:

Wanneer Kirk vanwege zijn onbezonnen actie disciplinair wordt gestraft verwijt hij Spock dat hij zijn mond niet heeft kunnen houden. Het drijft de twee uit elkaar, maar dat is maar tijdelijk.

Want na een terroristische aanslag op de Starfleet waar de Enterprise toe behoort slaan ze de handen ineen om de dader op te sporen. De schurk maakt zich bekend als John Harrison (Benedict Cumberbatch) maar zal een oude bekende voor Trekkies blijken.

Tevreden Trekkies

Met dit soort knipogen naar het rijke Star Trek-verleden houdt Abrams de Trekkies tevreden zonder zijn nieuwe publiek van zich te vervreemden. Het verdient aanbeveling de vorige Star Trek-film te hebben gezien om deze te kunnen waarderen, maar verdere kennis van het Star Trek-universum is niet noodzakelijk.

Abrams zorgt ook dit keer weer voor snelle actie, afgewisseld met dramatische en soms zelfs humoristische scènes. Soms zijn problemen wel erg snel opgelost (Kirk wordt zijn ruimteschip afgepakt en krijgt het twee scènes later weer terug) maar dat is niet echt een bezwaar. Ook deze Star Trek-film biedt weer prima zomervermaak met veel actie.

In 84 zalen