De epische strijd tussen goed en kwaad in het bos pakt, zelfs voor een kinderanimatiesprookje, wel érg braaf uit.

Wie heel goed kijkt ziet, volgens de makers van Epic, dat er in het bos een voortdurende strijd gaande is. Het Bladervolk van Koningin Tara (de stem van Beyoncé Knowles) zorgt ervoor dat alles groeit en bloeit in de natuur. Mandrake (Christoph Waltz), de aanvoerder van maden, wormen en ander ongedierte, wil alles juist kapotmaken: "You just can’t stop the rot!"

Échte biologen zullen bezwaar maken tegen deze opvatting van het biologisch evenwicht, maar in Epic is professor Bomba (Jason Sudeikis) helemaal geobsedeerd door die kleine Bladermannetjes. Hij heeft zich teruggetrokken in het bos en overal camera’s opgehangen om te bewijzen dat ze écht bestaan.

Het contact met zijn tienerdochter Mary Katherine (Amanda Seyfried) heeft hij intussen verwaarloosd. Zelfs wanneer ze weer bij hem komt wonen, let hij niet goed op. Voor hij er erg in heeft, is zijn eigen dochter gekrompen tot het formaat van een waterdruppel en in het bos verwikkeld geraakt in allerlei avonturen.

Geholpen door de moedige militair leider van het Bladervolk Ronin (Colin Farrell), de charmante losbol Nod (Josh Hutcherson), de rups Nim Galuu (Steven Tyler) en het komische slakkenduo Mub & Grub (Aziz Ansari en Chris O’Dowd) zal Mary Katherine – M.K. voor vrienden - het bos moeten redden van het verval.

Kolibries

Epic, een digitale animatiefilm van de makers van Ice Age en Rio, wordt ook in een Nederlandstalige versie uitgebracht met de stemmen van o.a. Tess Milne, Egbert Jan Weeber en Daniel Boissevain. Het is een kinderavontuur dat het vooral moet hebben van de mooie animaties in 3D.

Het ziet er inderdaad best fraai uit. Koning Tara vliegt - voortgetrokken door felgekleurde kolibries - langs de bloemen en landt bij een vijver, waarna ze statig over de waterlelies verder schrijdt. Tot de verbeelding spreekt ook de scène waarin een gewoon veldmuisje opeens heel gevaarlijk blijkt voor de piepkleine M.K.

Modderpoten

Maar erg verrassend is het verhaal, dat gebaseerd is op een kinderboek van William Joyce, allerminst. Begeleidende ouders kennen het liedje zo langzamerhand: het goede zal overwinnen, vader en dochter vinden elkaar terug, en alles bloeide nog lang en gelukkig. Het is een braaf en nogal serieus opgelepeld sprookje.

Alleen de vieze slak en naaktslak Mub & Grub zorgen voor wat humor en speelsheid. Kinderen die na de film in het bos willen spelen, blijven niet zo beeldig en fris als Koningin Tara; die komen met modderpoten thuis en met insecten in hun haar. Mub & Grub hebben gelijk: daar wacht het échte avontuur. ‘Just follow the slime’.

Bekijk de trailer:

In 189 zalen