Overdadige verfilming van het beroemde boek van Fitzgerald met Leonardo DiCaprio in de titelrol en Tobey Maguire als zijn naïeve buurman.

Deze week gaat het 66e filmfestival van Cannes van start met als openingsfilm The Great Gatsby.

De spektakelfilm gaat meteen uit in de Nederlandse bioscopen, dus voor die primeur hoeft de doorsnee filmliefhebber niet naar de Zuid-Franse badplaats af te reizen. The Great Gatsby ging afgelopen weekend overigens al met succes in de VS uit.

Amerikaanse critici waren flink verdeeld over de film, die in de love-it-or-hate-it categorie valt. Regisseur Luhrmann, die eerder Moulin Rouge! en Romeo + Juliet maakte, is dol op bombast en overdaad, en daar moet je inderdaad van houden. Met The Great Gatsby doet hij er nog een schepje bovenop, want de 2,5 uur durende film is in 3D.

Façade

Maar al die aandacht voor uiterlijkheden is functioneel, aangezien de hoofdpersoon, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), zich ook verschuilt achter een façade van pracht en praal en voortdurend indruk wil maken met grote gebaren.

Wanneer hij een afspraak heeft met zijn grote liefde Daisy (Carey Mulligan) laat hij een wagonlading bloemen aanrukken, om zich vervolgens af te vragen of het niet 'too much' is.

Bekijk trailer:

De mysterieuze miljonair Gatsby wordt bekeken door de ogen van Nick Carraway (Tobey Maguire), de neef van Daisy, die naast de villa van Gatsby komt wonen, maar dan in een bescheiden huisje.

Hoewel hij alweer 37 is weet Maguire met zijn onschuldige jongensblik aannemelijk te maken dat zijn personage - een kantoorklerk die schrijver wil worden - zich vergaapt aan de decadente feesten van Gatsby.

Roaring twenties

Want decadent zijn de feesten zeker. Het zijn immers de roaring twenties, de 'Great War' is voorbij, geld rolt en illegale drank stroomt rijkelijk, en de Grote Depressie is nog lang niet gearriveerd. Net als in Moulin Rouge! zet Luhrmann hedendaagse muziek onder de feesten en dat pakt ook dit keer weer goed uit: de hiphop van Jay Z en de covers van The Bryan Ferry Orchestra gaan naadloos over in de charleston.

Te midden van deze muzikale en visuele krachtpatserij ontrolt zich het simpele verhaal van Jay Gatsby, die zijn grote liefde terug Daisy wil winnen nadat hij op raadselachtige manier schatrijk is geworden.

Dat verhaal had een half uur korter gekund, maar gelukkig last Luhrmann tussen alle uitbundigheid op zijn tijd een ingetogen en ontroerend moment in. Wie bereid is zich aan The Great Gatsby over te geven wacht een overdonderende orgie van film en muziek.

In 93 zalen