Blonde Noorse mannen op een vlot. Kon-Tiki is een gefilmd jongensboek vol ouderwetse heroïek.

Thor Heyerdahl (in de film gespeeld door Pål Sverre Hagen) was een echte avonturier. Hij stierf in 2002, na talloze ontdekkingstochten, maar zijn beroemdste expeditie ondernam hij in 1947.

Hij voer in 101 dagen van Peru naar Polynesië. 8000 kilometer op een vlot van balsahout, met niets dan de wind en de oceaanstromingen.

Heyerdahl wilde met de expeditie bewijzen dat de oorspronkelijke bewoners van Polynesië uit Zuid-Amerika kwamen. In de openingsscènes van Kon-Tiki zien we hoe Thor in de jaren 30 met zijn vrouw Liv (Agnes Kittelsen) op het eiland Fatu Hiva leefde en hoe een inheemse grijsaard hem op dat idee bracht.

Bewijzen

Maar geen enkele serieuze wetenschappelijke uitgever wil zijn theorieën publiceren. Thor ziet maar één uitweg: hij zal moeten bewijzen dat het kán, met de techniek die de oude Inca's toen ter beschikking stond. Een miljonair is wel geamuseerd door het idee dat Polynesië zou zijn ontdekt door de Peruanen en financiert de expeditie.

Bekijk trailer:

En zo drijven ze weg uit de havenstad Callao: Thor en zijn mannenbroeders Herman, Bengt, Erik, Knut en Torstein. De radio blijkt echter slecht te functioneren, ze moeten zorgen dat ze voor het orkaanseizoen arriveren, er zijn haaien en… ze drijven helemaal de verkeerde kant op.

Uitdaging

Kon-Tiki, geregisseerd door Joachim Rønning en Espen Sandberg is de duurste Noorse filmproductie ooit. De film maken was op zichzelf al een uitdaging. Kon-Tiki is sinds 1996 in productie; er waren 24 verschillende internationale financiers. De film werd zowel in een Noorse als in een Engelstalige versie opgenomen.

Gefilmd werd er onder meer in Malta en Thailand. De kostuums en de jaren 40 decors zijn uiterst verzorgd, maar ogen soms een beetje kunstmatig. De zee is, zoals altijd, spectaculair. Jammer is wel dat Life of Pi net iets eerder de bioscoop haalde met soortgelijke plaatjes: een lichtgevende zee in de nacht, een imposante walvishaai…

Archaïsch

Jammer ook dat Kon-Tiki een beetje eendimensionaal blijft. Gelukkig zijn er die haaien en is er een gevaarlijk rif waarop het vlot te pletter dreigt te slaan, maar je twijfelt er eigenlijk nooit aan dat deze stoere noordelingen met hun blonde baarden het wel gaan redden. Zelfs van onderlinge irritatie is slechts subtiel sprake.

Heyerdahl liet destijds wel vrouw en kinderen in de steek voor dit krankzinnige avontuur. Het afscheid aan de telefoon wordt nogal melodramatisch - en zelfs tweemaal - neergezet, maar wat de man nu eigenlijk bezielde blijft een mysterie. Onverzettelijkheid. Volharding. Onverschrokkenheid. Koenheid. Je gaat vanzelf een beetje archaïsch denken van Kon-Tiki.

In 35 zalen