Colin Farrell en Noomi Rapace nemen wraak: tweemaal, maar ook zeker vier keer ingewikkelder dan nodig is.

Dat Noomi Rapace weer te zien is in een film van regisseur Niels Arden Oplev, is reden tot nieuwsgierigheid.

Zij dankt haar internationale doorbraak immers aan haar rol in zijn Stieg Larsson-verfilming Millennium: Mannen die vrouwen haten. Ze bewees daarin alles te weten van wraak. De ongeschoren kop van Farrell zagen we natuurlijk al vaker in actie.

Dead Man Down begint met enkele intrigerende raadsels. Alphonse (Terrence Howard) vindt in een vrieskist het lijk van één van zijn mannen. De gevreesde New Yorkse crimineel ontvangt nu al maanden dreigbriefjes en stukjes van een soort legpuzzel. Dit lijk klemt ook weer een kattenbelletje tussen zijn bevroren vingers: "719. Now you realize…"

Zware jongens

Maar Alphonse realiseert zich nog helemaal niks. De bende die hij overhoop laat knallen, blijkt er niets mee van doen te hebben. Victor (Colin Farrell) en Darcy (Dominic Cooper), twee zware jongens in dienst van Alphonse, waagden hun huid voor niets. Darcy bijt zich vast in de zaak. Wie is toch die mysterieuze figuur die het op Alphonse voorzien heeft?

Bekijk trailer:

Ondertussen, thuis, ontmoet Victor zijn overbuurvrouw Beatrice (Noomi Rapace). De jonge Française woont nog bij haar hardhorende moeder (Isabelle Huppert) en haar aantrekkelijke gezicht wordt ontsierd door een gemeen, rood litteken. Zelf is Victor ook niet al te spraakzaam, maar hun eerste date eindigt door haar toedoen wel heel onromantisch.

Gekwetst hart

Zorgen die eerste scènes nog voor prikkelende vragen, de kaarten worden daarna snel opengelegd. Wraak, dat is waarom het draait in Dead Man Down. Het is een thema dat honderden films voortbracht en evenzovele clichés. Waarom moet iedere held die genoegdoening wil, toch altijd 's avonds naar oude familiefilmpjes kijken van vrouw en kind?

Het scenario van Fringe-schrijver J.H. Wyman probeert een harde wraakthriller te combineren met een zacht liefdesverhaal: "Zelfs het meest gekwetste hart kan worden geheeld." Kan best zo zijn, en Rapace speelt de getraumatiseerde dame ook met enige overtuiging, maar het gedoe met die koekjes in tupperware haalt wel overal de vaart uit.

Omslachtig

Dat getal 719, de fotolegpuzzel, een sleuteltje, een beschieting waarbij Alphonse opzettelijk gemist wordt, een Albanese man die wordt vastgehouden in een scheepswrak… Wyman probeert het interessant te houden, maar komt uiteindelijk op de proppen met een wel uitzonderlijk omslachtige manier om oude rekeningen te vereffenen.

En daarom mislukt het dus ook bijna. Vele onopgehelderde vragen, onwaarschijnlijkheden en plotgaten later, is het toch weer bruut geweld dat de oplossing moet bieden - zoals in honderden films die minder krampachtig origineel probeerden te zijn, maar de spanningsopbouw wél serieus namen.

In 49 zalen