Gimmicks verkopen vaak bioscoopkaartjes, maar APP bevestigt een oude wijsheid: zo'n gimmick belooft meestal meer dan hij waarmaakt.

APP is de eerste Nederlandse film die gebruikmaakt van het 'tweede scherm'. Normaal gesproken zijn mobieltjes in de bioscoop ontzettend irritant, maar tijdens APP is het juist de bedoeling dat je voortdurend checkt wat er op je telefoon gebeurt.

Je moet wel even van te voren de speciale app downloaden op www.appdefilm.nl.

Wat het idee nog aantrekkelijker maakt, is dat deze thriller ook gáát over een mysterieuze app die studente Anna Rijnders (Gouden Kalf-winnares Hannah Hoekstra) het leven zuur maakt. De kwaadaardige app, die de naam IRIS draagt, kan allerlei zaken zo manipuleren, dat er dodelijke ongelukken gebeuren.

Feestje

IRIS is op Anna's telefoon terechtgekomen tijdens een uitbundig feestje. Haar beste vriendin Sophie (Isis Cabolet) en haar ex Tim (Robert de Hoog) waren er ook. Verder herinnert Anna zich niet veel meer.

Maar dan begint die app opeens rare filmpjes te versturen en tegen haar te praten, bijvoorbeeld tijdens een belangrijk hoorcollege.

Bekijk trailer:

Niet dat Anna nou zo ontzettend zat op te letten. Ze heeft wel iets anders aan haar hoofd dan de filosofieën van Descartes. Haar broertje Stijn (Alex Hendrickx) is na een motorongeluk verlamd geraakt en zijn arts wil hem weer laten lopen met behulp van een experimentele chip. Zou er misschien…?

Simkaart

Natúúrlijk is er een verband. Sinds 30 jaar geleden de bio-elektrische chip op hol sloeg in Dick Maas' De Lift is er niet veel veranderd. Deze app heeft alleen wat meer mogelijkheden. Zo kan IRIS universiteitsdocenten tot zelfmoord drijven en zelfs een hele telefoonwinkel laten exploderen. Blijf dus maar liever van die simkaart af!

Wat APP echter niet kan, is spanning generen. Daarvoor heb je personages nodig die je graag in leven ziet blijven en een regisseur die weet hoe hij zijn scènes moet opbouwen. Zelden al van zo ver zien aankomen - en met zoveel ongeduld - dat één van de irritantere personages in het zwembad zal worden geëlektrocuteerd.

Weinig te beleven

Wanneer er iets gebeurt, gaat in APP de camera opeens heel hard schudden en zwelt de muziek aan tot orkaankracht. Veel inventiever wordt de regie niet. Het scenario zit vol uitleggerige praatscènes en onwaarschijnlijkheden. De meeste acteurs zijn veel beter dan ze hier laten zien.

Ook op het tweede scherm valt helaas weinig te beleven. Heel in het begin ontvang je nog een aardig nieuwsberichtje op je mobiel. Daarna houdt de app zich meestal stil of toont dezelfde scène vanuit een nét iets andere camerahoek. Waarschijnlijk is het leuker om ondertussen met je vrienden over de film te twitteren: #app #jammer.

In 98 zalen