De eerste user generated film levert een doorsnee televisie-drama op dat de naam van de regisseur niet waard is. Met vooraf een making of.

Twee jaar geleden begon de immer energieke Paul Verhoeven met een nieuw experiment: de eerste user generated film.

Kim van Kooten schreef een openingsscène waarna het de beurt was aan Nederlandse scenarioschrijvers - professioneel dan wel amateurs.

De belangstelling was met 1500 bijdragen overweldigend, maar de kwaliteit was een stuk minder. Uiteindelijk werden slechts fragmenten van de scripts gebruikt.

Geen talentenjacht

Ook voor de acteurs van het filmproject werd een auditie gedaan onder amateurs. Wederom meldden honderden enthousiastelingen zich aan, maar in de uiteindelijke film Steekspel zitten vrijwel alleen professionele acteurs, op een rolletje van een secretaresse na.

Verhoeven zette op dat vlak zijn poot stijf: een film maken is nu eenmaal geen talentenjacht, en evenmin een democratie.

Paul's Experience

De moeizame totstandkoming van Steekspel komt aan bod in Paul's Experience, de making of die vooraf gaat aan de film zelf (die nog geen uur duurt).

Het is het meest interessante deel van het tweeluik, aangezien het laat zien dat de regels van The Voice of Holland niet zo maar op het maken van een film kunnen worden toegepast. Ook de frustratie van Verhoeven bij het omslachtige proces is vaak zichtbaar.

Zwangere ex-minnares

Daarbij steekt Steekspel zelf magertjes af. De film begint veelbelovend: Kim van Kooten zet in haar openingsscène de zaak meteen op scherp.

Makelaar Remco (Peter Blok, ook te zien in Zwartboek) wordt 50 en zijn vrouw Ineke (Ricky Koole) organiseert een feest voor haar man, die daar geen zin in heeft. Dat Remco's zwangere ex-minnares Nadja (Sallie Harmsen) komt opdagen is een verrassing waar de jarige helemáál niet op zit te wachten.

Steiger

In de rest van de 53 minuten buitelen de verwikkelingen over elkaar heen, maar erg overtuigend is het niet.

Wat te denken van een scène waarin twee personages in een parkeergarage (met perfecte wifi-ontvangst!) op Google streetview een adres opzoeken, op de foto zien dat er een steiger voor het huis staat, er heen gaan omdat die steiger er vast nog staat zodat ze erop kunnen klimmen - en jawel hoor: ter plekke staat de steiger inderdaad!

Bekijk de trailer

<br>

Veredelde studentenfilm

Het is aan te moedigen dat er gezocht wordt naar nieuwe manieren om films te maken, maar Steekspel bewijst vooral dat schrijven een vak is.

Het is ook lovenswaardig dat iemand met de status van Verhoeven zich met zijn kenmerkende enthousiasme op het experiment heeft gestort, maar het resultaat is zo teleurstellend dat het zonde is dat de zeventiger een jaar heeft verspild aan een veredelde studentenfilm.

In 4 zalen