Geestige animatiefilm van DreamWorks: hoe een prehistorische familie alle angst overwon.

 

Het waren natuurlijk gevaarlijke tijden, miljoenen jaren geleden.

Links en rechts in het prehistorische gebergte zijn mensenfamilies platgestampt door een mammoet of opgegeten door een sabeltandtijger.

Vulkanen staan voortdurend op uitbarsten. Overal zijn aardbevingen.

The End

Logisch dus, dat het gezinshoofd van The Croods (we herkennen de stem van Nicholas Cage of Matteo van der Grijn) zo ontzettend voorzichtig is. Alles wat nieuw is, is gevaarlijk. Als de avond valt, kruipt de familie in een donkere grot, schuift pa een zwaar rotsblok voor de deur en slapen ze dicht op elkaar. "Never be not afraid."

Alleen dochter Eep (Emma Stone) vindt dat maar niks. Zij wil leven. Ze wil de zon zien! Avontuur! Op een nacht ontmoet ze Guy (Ryan Reynolds). Hij is helemaal niet bang en beschikt over allerlei prachtige uitvindingen. Het vuur, bijvoorbeeld, en… schoenen. Eeps ogen beginnen meteen te glinsteren.

Guy waarschuwt dat het nog veel erger gaat worden met die vulkaanuitbarstingen en aardbevingen ("I call it… The End"). Wanneer The Croods hun veilige grot verliezen en in het dal terechtkomen, hebben ze zijn vindingrijkheid hard nodig. Nieuwe gevaren bedreigen het gezin. Kunnen ze nog op tijd in veiligheid komen?

Bekijk de trailer:

Popcorn

De moraal is miljoenen jaren oud - wees niet bang, durf te leven -, maar The Croods maakt dat goed met een lange reeks geslaagde grappen en grapjes. Pa's angst voor alles wat nieuw is, is lachwekkend. Zijn zoon Thunk is niet al te snugger ("This cave has a tongue! Awesome!") en dan heb je ook nog de capriolen van baby Sandy en grootmoeder Crood.

De 3D animatie is schitterend en fantasievol: vliegende piranha’s, walvisachtige nijlpaarden, felgekleurde brutale apen…

De jacht op wat voedsel zorgt voor spectaculaire ren-, spring-, en valpartijen. Een brand in een reuzenmaïsveld leidt tot een nieuwe ontdekking: popcorn. Vader Crood weer: "Don't eat it! It's new!"

Uitvinding

Tijdens alle wilde avonturen van deze luidruchtige holbewoners is er ook nog wat ruimte voor schoonheid, verwondering en emotie. De nachtelijke scène waarin Eep voor het eerst het vuur leert kennen, is bijna poëtisch. Alle Croods zijn lieve, ontroerende jagers en verzamelaars.

Pa Crood nog het meest. Hij wil helemaal niet op avontuur, hij wil zijn dochter niet verliezen aan Guy, maar hij zou wel graag óók eens een goed idee willen hebben. De goeierd doet uiteindelijk twee uitvindingen. Met de ene valt nauwelijks te vliegen.

Zijn andere uitvinding bestaat nog steeds, en vaders en dochters zouden absoluut niet zonder kunnen: een knuffel.

Nederlandstalig in 159 zalen, Engelstalig in 63 zalen.