Ambitieus maar onbevredigend drama over een internationale driehoeksverhouding in Brussel.

Norbert ter Hall is vooral bekend als regisseur van tv-series als A'dam - E.V.A. en 't Schaep. &ME is zijn eerste bioscoopfilm sinds zijn debuut Monte Carlo (2001), als je de theaterregistratie van Theo Maassens show Zonder Pardon (die in 2009 in de bioscoop werd uitgebracht) niet meetelt.

&ME is een ambitieuze, internationale film, opgenomen in Brussel, Berlijn, Straatsburg en Sitges.

In Berlijn geeft Eduard Schiller (Mark Waschke) een afscheidsfeestje voor hij naar Brussel verhuist. De hysterische speech die zijn zus houdt is al reden genoeg om gillend te verhuizen. Een paar duizend kilometer verderop, in Sitges, vlucht de Spaanse Edurne (Verónica Echegui) weg voor haar al even dominante moeder. Ook zij gaat naar Brussel.

Bekijk trailer:

<br>

Botsing

Dat deze twee lijntjes en personages bij elkaar komen ligt voor de hand – de trailer vertelt het halve verhaal bovendien - maar het gebeurt wel hardhandig: de twee botsen in het gebouw van het Europees parlement tegen elkaar, met verhuizer Richard (Teun Luijkx) als toevallige getuige. Eduard en Edurne houden aan hun ontmoeting allebei een gebroken arm over.

Lang voordat het gips eraf is, is Edurne ingetrokken bij Eduard. Opmerkelijk, aangezien hij stukken minder impulsief lijkt dan de spontane Spaanse, maar meer nog omdat hij in Berlijn duidelijk een leven als homo achter zich liet. Hun eerste nacht samen is dan ook weinig passioneel: hij leest een gedicht op, zij maakt een foto van hem.

E-D-U & A-R-D

Al snel begint Richard zich met hun leven te bemoeien. Als gast stelt hij brutale vragen, hetgeen Edurne en Eduard weinig lijkt te kunnen schelen.

Want ze hebben Richard nodig om hun leven compleet te maken, stelt Edurne, die er een letterspelletje tegenaan gooit: hun eerste 3 letters zijn hetzelfde (E-D-U), net als de laatste 3 van de twee mannen (A-R-D). Goh, dat toeval had de scriptschrijver leuk bedacht!

Geforceerd

Dat letterspelletje is al net zo geforceerd als de aanstellerige titel, &ME. Zo'n woordspeling werkte bij de tv-serie A'dam – E.V.A., maar niet in een film waarin geen enkel personage geloofwaardig is.

&ME maakt zijn ambities niet waar, maar irriteert juist door zijn pretenties. Typerend is het laatste shot: een luchtopname boven een woestijn. Mooi hoor, maar het voegt helemaal niets toe aan het verhaal.

In 17 zalen