Voormalig gouverneur Arnold Schwarzenegger vertegenwoordigt opnieuw het gezag in The Last Stand: "Get off my property!"

Naast de terugkeer van Arnold in een hoofdrol, valt de naam op van regisseur Jee-woon Kim. Hij maakte eerder The Good, The Bad, The Weird en I Saw the Devil, films die het op de internationale filmfestivals goed deden.

Hij is niet de enige Koreaan die de oversteek waagt. Ook Chan-wook Park komt binnenkort met zijn Amerikaanse debuut, Stoker.

Schwarzenegger kruipt in The Last Stand in het tikje krap zittende uniform van sheriff Ray Owens. Hij bewaakt de rust en orde in Sommerton, een stadje dat zó slaperig is dat de inwoners er de politie al bellen als boer Parsons op een ochtend geen verse melk bezorgt.

Kartelbaas

Maar Sommerton ligt ook aan de Mexicaanse grens. Ray en zijn deputies krijgen te maken met Gabriel Cortez (Eduardo Noriega), de gevaarlijkste kartelbaas 'sinds Pablo Escobar' die zojuist uit de gevangenis is ontsnapt. En die schurk is niet van plan zich door iets of iemand te laten tegenhouden.

Bekijk trailer:

<br>

Cortez heeft een leger zwaarbewapende kartelleden tot zijn beschikking en het nieuwste model Corvett ZR1, een monsterwagen van 1000 PK. FBI-agent John Bannister (Forest Whitaker) en zijn mannen staan machteloos: "It's a psychopath in a Batmobile." Gelukkig is dorpssheriff Owens er nog.

Prairiewind

Jee-woon Kim moet dol zijn op westerns. The Good, The Bad, The Weird was een verrukkelijke Koreaanse ode aan Sergio Leone. The Last Stand is ook een soort western. Wanneer de bende van Cortez Sommerton binnenrijdt, is de hoofdstraat uitgestorven en horen we de prairiewind gieren. Er gaat nog net geen tumbleweed door het beeld.

"Maybe.... Once upon a time...", spot Cortez wanneer de oude sheriff hem uitdaagt tot een duel. Is er in deze tijd van snelle wagens, helikopters, machinegeweren, raketwerpers en drugkartels met een bijna onuitputtelijke hoeveelheid geld, nog wel ruimte voor een brave borst met een stervormige penning?

Oranje outfits

Natuurlijk wel! De plot van The Last Stand zal nauwelijks voor verrassingen zorgen en Arnold is nog steeds een houten klaas, maar Jee-woon Kim maakte er wel een leuke film van die uitstekend voldoet als Schwarzenegger-vehikel. En dat betekent: veel spectaculaire actie, maar er moet ook gelachen worden.

Om de inwoners van Sommerton die onverstoorbaar hun dagelijks gangetje gaan… Om de mallotige Lewis Dinkum (Johnny Knoxville) die de sheriff bijstaat met zijn 'Old Georgietta'… Om de vele uiteenspattende hoofden van slechteriken. En, extra leuk voor Hollanders, om de creatieve inzet van de oranje outfits van ons nationale voetbalteam.

In 41 zalen