Opzichtige poging mee te liften op het succes van Twilight levert een slome kopie op. Met Jeremy Irons en Emma Thompson.

Nu de Twilight-filmreeks is afgerond zoeken filmstudio's koortsachtig naar een fantasyfilmserie met een onmogelijke liefde waarbij tienermeisjes wereldwijd kunnen wegdromen.

Eind maart komt The Host uit, gebaseerd op een boek van Twilight-schrijfster Stephenie Meyer, waarin de liefde opbloeit tussen een alien en een mens.

En ook Beautiful Creatures maakt gebruik van de beproefde elementen uit Twilight. Opnieuw is er sprake van een scholier (dit keer een jongen, Ethan, gespeeld door Alden Ehrenreich) die verliefd wordt op een nieuwkomer, een buitenbeentje dat door klasgenoten als satanskind wordt behandeld. Deze Lena (Alice Englert) zou namelijk een heks zijn.

Caster

Aangezien dit een fantasyfilm is, blijkt de zonderlinge Lena inderdaad magische krachten te bezitten, al noemt ze zichzelf liever een 'caster' dan een heks.

En uiteraard gelden er regels voor casters - een ervan is dat ze niet verliefd mogen worden op stervelingen. Pech voor Ethan en Lena, die elkaars hormoonhuishouding op hol jagen.

Bekijk trailer:

Een andere lot van een caster is dat ze op hun 16e verjaardag naar de goede dan wel de slechte kant gaan. En laat Lena nu net binnenkort 16 worden. Haar familie (Jeremy Irons, Emma Thompson) probeert haar bij te staan maar niet iedereen is te vertrouwen in dit universum. En kan Ethan wel iets voor Lena doen?

Grappen

Ondanks dat Beautiful Creatures veel bekende paden bewandelt ligt het tempo aan de lage kant. De kijker heeft al veel eerder dan Ethan in de gaten wat er gaande is, en dat maakt de hoofdpersoon nogal onnozel. Positiever is wel dat er meer ruimte is voor relativerende grappen, iets wat in het bloedserieuze Twilight een doodzonde was.

Toch oogt Beautiful Creatures als een vale kopie van Twilight, met fletse hoofdrolspelers. De meer ervaren acteurs krijgen óf te weinig te doen (Irons) of moeten zich aanstellen (Thompson). De fans van Twilight lieten zich weliswaar nooit weerhouden door bezwaren van critici, maar het is onwaarschijnlijk dat het weinig originele Beautiful Creatures net zo'n succes wordt.

In 91 zalen