Feelgoodfilm met Bradley Cooper en Oscarwinnares Jennifer Lawrence als prettig gestoorde types.

Hollywood houdt van gestoorde types, zolang ze maar niet té vreemd doen. Licht getikte types die de eerlijk waarheid vertellen - Angelina Jolie in Girl, Interrupted - worden beloond met een Oscar, net als autisten met een handige afwijking: Dustin Hoffman in Rain Man. Maar zoals Robert Downey Jr uitlegde in Tropic Thunder: 'never go full retard!'

Die wijze les wordt toegepast in Silver Linings Playbook. Ook in deze feelgoodmovie zijn de hoofdpersonen twee geknakte types die door twee los van elkaar staande trauma's voortdurend 'zonder filter' praten, zoals een van hen het noemt. Ze zeggen wat ze denken, zonder zich te bekommeren om anderen. En dat is ook nu weer heel grappig.

My Cherie Amour

De man van het duo, Pat (Bradley Cooper, The Hangover), flipte toen hij zijn vrouw onder de douche betrapte met een andere man, nog wel terwijl hún favoriete nummer op stond. Sindsdien draait hij door zodra hij My Cherie Amour van Stevie Wonder hoort, maar na 8 maanden in een inrichting heeft hij zijn 'anger management issues' redelijk onder controle.

Bekijk trailer:


De vrouw, Tiffany (Jennifer Lawrence, Hunger Games), raakte zo in de war toen haar man overleed dat ze met iedereen op haar werk naar bed ging - mannen én vrouwen. Ze ontmoet Pat bij een etentje en door hun kennis van medicijnen uit te wisselen klikt het meteen tussen hen. Maar omdat Pat probeert zijn vrouw terug te winnen houdt hij de boot af.

Dat Pat weer bij zijn ouders woont maakt het er voor hem niet gemakkelijker op. Zeker aangezien zijn vader (Robert de Niro) ook al grossiert in op bijgeloof gebaseerde dwangneuroses. Intussen probeert Tiffany Pat te strikken voor een danswedstrijd die uiteindelijk de geestige climax van de film zal vormen.

Oscars

Silver Linings Playbook is een goed gemaakte feelgoodmovie met een sterk script en goede acteurs die de film ruim boven de gemiddelde romkom uittillen.

De acht Oscarnominaties zijn dan weer wat overdreven - zeker die voor De Niro - maar de Oscar voor Lawrence is meer dan verdiend. Ook omdat ze door haar stuntelige gedrag voor het enige spontane moment zorgde bij de Oscaruitreiking.

In 64 zalen