Veel personages en praatjes, maar bar weinig originaliteit en meesterschap in de kung fu film van hiphopster RZA.

Zijn rapgroep Wu-Tang Clan is niet voor niets vernoemd naar de kung fu film Shaolin and Wu Tang uit 1983.

De titel van hun eerste album verwees naar de klassieker The 36th Chamber of Shaolin (1978). Logisch dus dat RZA, met de hulp van Quentin Tarantino en Eli Roth, ook een keer zijn eigen kung fu film wilde maken.

Schermutselingen

Het is een drukte van belang in de Dragon Inn en The Pink Blossom, het bordeel van Jungle Village. De verleidelijke dames staan onder bevel van madam Blossom (Lucy Liu). De vaste gasten, een zooitje ongeregeld, luisteren naar namen als Gold Lion, Crazy Hippo, The Gemini Killers, The Ten Rodents of Jack Knife.

Jack Knife (Russell Crowe), zeer bedreven met het mes én in bed, is één van de hoofdpersonen van dit verhaal. Zen Yi a.k.a The X-Blade (Rick Yune), de zoon van Gold Lion, is de tweede. Nummer drie, gepeeld door RZA zélf, is de eerzame wapensmid die in de film zal transformeren tot The Man with the Iron Fists.

Inzet van alle schermutselingen is het goud van de keizer. Gold Lion is ervoor vermoord door Silver Lion (Byron Mann). Zen Yi wil zijn vader wreken. Wat Jack Knife met het goud wil blijft een verrassing. De smid wil er een toekomst mee opbouwen met Lady Silk (Jamie Chung), de mooiste uit de stal van Madam Blossom.

Genotskogeltjes

En dan hebben we de grote tegenstanders Brass Body (voormalig WWE-worstelaar David Bautista) en Poison Dagger (Daniel Wu) nog niet eens genoemd! Het valt niet mee om alle clans en personages in The Man with the Iron Fists te onderscheiden. Het zijn er veel, maar ze zijn ook niet erg interessant.

Alleen Russell Crowe maakt – genotskogeltjes in de mond - een fraai nummer van de viriele Jack Knife: ‘Let’s pretend we’re Catholic.’ RZA levert het meest charisma-loze personage. Zelfs wanneer hij een beetje rapt, klinkt het clichématig en vermoeid: ‘When it comes to money, things get funny.’

Zonder knipoog

Tarantino deed het allemaal al eens eerder in Kill Bill Vol.1 Hij deed er alleen een flinke schep ironie bij. RZA maakte een kung fu film zonder knipoog. Dat is prima zolang de gevechten spannend en mooi gechoreografeerd zijn. In The Man with the Iron Fists is het echter vooral de montage die alle kanten opvliegt.

RZA was lang te gast op de set van Kill Bill en presenteert zijn relatie met Tarantino als de klassieke meester-leerling sequentie in een kung fu film. ‘Toen ik voelde dat ik klaar was, na zes jaar studeren, ging ik naar Quentin en zei: “Ik denk dat ik klaar ben.” En hij zei: “Bobby, ik denk ook dat je klaar bent.”’  

De Meester zat ernaast: het ontbreekt RZA aan ´Much Chi’.

In 24 zalen