Doorsnee actiefilm met Jason Statham in de rol die we van hem gewend zijn: weinig praten, veel knokken. Jennifer Lopez verrast wel.

Jason Statham speelt al dik tien jaar variaties op dezelfde rol in actiefilms.

Of de Britse bottenbreker nu Lee Christmas heet, zoals in The Expendables, of Arthur Bishop, zoals in The Mechanic, zijn inbreng komt grotendeels op hetzelfde neer: veel beuken en weinig praten, afgezien van een welgemikte oneliner als trap na.

Pastoor Statham?

Statham ziet er zelfs in al zijn films hetzelfde uit, met zijn kale kop en baardstoppels. Zo ook in Parker, al lijkt Statham als de titelheld aanvankelijk een make over te hebben ondergaan: hij heeft zowaar een pruikje op.

Maar het betreft een vermomming, net als zijn pastoors-outfit. Parker is een crimineel die met zijn maten een goedvoorbereide overval op een country fair uitvoert.

Niet lekker

Die overval loopt voor de daders goed af, al valt er wel een dode onder de bezoekers terwijl dat vooraf niet de afspraak was. Dat zit Parker niet lekker. Wanneer er in de vluchtauto meteen een volgende kraak wordt besproken laat Parker weten dat ze niet op hem hoeven te rekenen: hij wil zijn aandeel in de buit en verder zonder de anderen.

Daar denken zijn criminele collega’s anders over en in het gevecht dat volgt laten ze Parker voor dood achter. Doch Parker is niet dood, maar herstelt op wonderbaarlijke wijze van zijn verwondingen. Waarna hij een ingewikkeld plan bedenkt om wraak te nemen op zijn ex-collega’s en alsnog zijn deel van de buit op te eisen. Payback!

Payback / Point Blank

Mocht dat gegeven u bekend voorkomen, dan kan dat kloppen: de film Payback (1999) met Mel Gibson had een soortgelijke opzet, en dat was weer een remake van de klassieker Point Blank, uit 1962.

Beide films waren verfilmingen van het boek The Hunter van Richard Stark, waarin Parker de hoofdpersoon was. De film Parker is gebaseerd op Starks latere boek Flashfire, met hetzelfde personage.

Statham is zoals hij altijd is en ook de vaste programmaonderdelen van Parker (vechten en achtervolgingen) zijn volgens verwachting. De tweede helft van de film krijgt extra pit dankzij een verrassende bijrol van Jennifer Lopez, die na een reeks inwisselbare rollen in romkoms eindelijk weer eens een pittige tante mag neerzetten.

In 33 zalen