De maker van Gomorra stelt teleur met zijn weinig originele kijk op reality-shows alsBig Brother.

Met het Napolitaanse gangsterdrama Gomorra (2008) schoot regisseur Matteo Garrone vijf jaar terug in de roos. Zijn onopgesmukte beeld van kleine en grotere criminelen in een buitenwijk van Napels liet zien hoe geweld doorsijpelde in het dagelijks leven van gewone mensen. 

De film won vele prijzen, waaronder de Grote Prijs van de Jury in Cannes.

Big Brother

Zijn nieuwe film, Reality, werd vorig jaar in Cannes wederom bekroond met de Grote Prijs van de Jury. Dat schept verwachtingen. Garrone richt zijn camera opnieuw op een volkswijk in Napels, maar dit keer is er maar één hoofdpersoon. Dat is de visboer Luciano (Aniello Arena), wiens grote droom het is ooit mee te mogen doen met de Italiaanse versie van Big Brother.

Zijn droom wordt een obsessie waarvoor alles moet wijken. Hij stalkt een eerdere deelnemer aan Grande Fratello, zoals Big Brother in Italië heet. Hij geeft op een bepaald moment zelfs zijn viskraam op om zich full time te kunnen voorbereiden op zijn televisiecarrière, terwijl hij nog niet eens gekozen is als kandidaat.

Pupkin

De obsessie waarmee Luciano zich vastbijt in zijn zucht naar roem doet denken aan die van de door Robert de Niro gespeelde Rupert Pupkin in Martin Scorsese’s The King of Comedy (1983).

Pupkin wilde in deze onderschatte zwarte komedie zo graag in een talkshow terecht komen dat hij de door Jerry Lewis gespeelde talkshow-host ging stalken.

Dertig jaar later is er veel veranderd op televisiegebied, met de opkomst van reality-shows als een van de meest hardnekkige trends. Het lastige van de film Reality is dat je twee uur moet meeleven met een oninteressant personage dat een al even oninteressante droom heeft. Veel nieuws over reality-shows heeft Garrone ook niet te melden.

Huurmoordenaar

Ironisch genoeg is het echte leven van de hoofdrolspeler Arena een stuk interessanter. De voormalige huurmoordenaar voor de maffia zit een levenslange gevangenisstraf uit.

In de gevangenis leerde hij acteren en zo belandde hij in Reality, waarin het zijn droom is te worden opgesloten (!) in een Big Brother huis. Dáár zouden we wel eens een film over willen zien, of desnoods een reality-show.

In 10 zalen