Twaalf jaar geleden kwam Johan Nijenhuis met Costa! een zomerse film als een zomerhitje: luchtig en flinterdun, maar wel aanstekelijk.

De film trok 673 duizend bezoekers en leverde een tv-serie op. Een jaar later deed Nijenhuis het kunstje nog eens over met het minder geslaagde Volle Maan, dat toch nog 455 duizend bezoekers trok.

Met Verliefd op Ibiza keert Nijenhuis weer terug naar de oppervlakkige wereld van zon, zee en seks. Er is niets mis met een beetje zon in de bioscoop in de winter, maar wel jammer dat bijna alle personages van bordkarton lijken.

Daarmee zijn ze zo oppervlakkig als de doorsnee-Ibizaganger - wat weer passend is voor een film over een feesteiland.

Schmieren versus subtiliteit

Zo is daar de Feestende Vijftiger, schmierend neergezet door een bebaarde Rick Engelkes. Deze overjarige hippie heeft drie dochters. Zara (Gigi Ravelli), type gestresste carrièrebitch; Bibi (Marly van der Velden), type feestbeest en Lizzy, een twijfelaar die door Sanne Vogel wordt gespeeld met een subtiliteit die een verademing is. Waar de rest zich bezondigt aan overacting trekt zij hooguit een wenkbrauw op.

Lizzy moet het feestje organiseren van voetballer Kevin (Jan Kooijman) en zijn vriendin, fotomodel Elza. Kim Feenstra zet als Elza overtuigend een onuitstaanbaar verwend fotomodel neer, maar dat heeft meer met casting dan met acteren te maken.

Verder is er een dj-tweeling, maar dat is om Armin van Buuren, die de soundtrack verzorgde, ook wat te doen te geven. En Jim Bakkum beleeft een totaal niet overtuigende romance met 'Milf' Simone Kleinsma.

Tenenkrommend

De verhaallijntjes van een niveau waar een soapschrijver zich voor zou schamen: opgeworpen problemen worden in de volgende scène opgelost, de dialogen zijn belabberd en de pogingen tot humor tenenkrommend.

Willeke van Ammelrooy lijkt zich als voetbalmoeder vooral af te vragen wat ze in deze film te zoeken heeft. Alleen Sanne Vogel overtuigt als het warme hart en het geweten van de film.

Ringtone

Als Costa een zomerhitje was is Verliefd op Ibiza de irritante ringtone van dat zomerhitje. Of, zoals één van de personages het verwoordt: "Het is net een voetbal, er zit alleen maar lucht in."

Verliefd op Ibiza mag best een groot publiek trekken, maar het zou leuk zijn als er de komende weken óók publiek zat bij Nederlandse films die iets meer ambities hebben, zoals Matterhorn, De Ontmaagding van Eva van End of De Wederopstanding van een Klootzak.

In 105 zalen