Lay the Favourite - Stephen Frears

Luchtige, vrolijk voortkabbelende Las Vegas gokkomedie heeft Rebecca Hall als belangrijkste troef.

Beth (Rebecca Hall, vorige maand nog te zien als doortastende spokenjaagster in The Awakening) is een levenslustige optimiste.

Haar baantje als stripdanseres bevalt haar niet langer, dus vertrekt ze naar Las Vegas: "Cocktails serveren in Ceasars Palace". De spring- in-'t-veld in hotpants blijkt echter over een veel groter talent te beschikken.

Cijfers en letters

Beth is namelijk ontzettend goed met cijfers en letters. Een kwaliteit die Dink Heimowitz (Bruce Willis) wel kan gebruiken. De baas van Dink Inc. wedt vanuit zijn kantoortje op alles waarop je maar geld kunt inzetten: paardenraces, ijshockeywedstrijden, vrouwenbasketbal, de Miss Universe verkiezingen. Alles.

Al snel is Beth onderdeel van het team rond Dink. Ze brengt hem geluk, denkt hij. Dat is iets wat hij nou nooit zou zeggen van zijn aan luxe en plastische chirurgie verslaafde vrouw Tulip (Catherine Zeta-Jones). Beth ziet het Grote Geluk ook in Dink en flirt hevig met haar baas. Maar dat is fout gegokt. Zijn huwelijk zet hij niet op het spel.

Beth wordt dus ontslagen, vertrekt naar New York om met haar nieuwe vriendje Jeremy (Joshua Jackson) te zijn en vindt werk bij gokker Rosie (Vince Vaughn): "Dink is the '57 Chevy of Gambling. I am the Ferrari!". Ze onderschat alleen dat de wet in New York lang niet zo soepel is als in Las Vegas. Binnen de kortste keren zit ze in de problemen.

Details

Het is niet de meest logische wending in deze film; het moment waarop Tulip haar gehate concurrente in de liefde opeens alles vergeeft en zelfs te hulp schiet. Wat Beth nu precies zo'n goede bookmaker maakt of wat haar aantrekt in die saaie Jeremy, wordt ook niet erg duidelijk. Lay the Favourite stapt wel erg makkelijk over zulke details heen.

Toch is de film min of meer gebaseerd op de feiten. De echte Beth Raymer kwam op haar 24e aan in Vegas en beschreef haar ervaringen in de wereld van de sportweddenschappen in haar boek uit 2010. Haar overenthousiaste en bij vlagen behoorlijke naïeve persoonlijkheid ìs het verhaal van Lay the Favourite.

Tussendoortje

Maar kennelijk had Stephen Frears (Dangerous Liaisons, High Fidelity, The Queen) er niet zoveel mee. Lay the Favorite is een grappig tussendoortje. Frears verdiept zich weinig in de personages, houdt het luchtig en stelt zich tevreden met een finale waarin de spanning - uiteraard rond een wedstrijd met een hele hoge inzet - nog even oploopt.

En dat is dan wel weer helemaal zoals het een goede gokker betaamt: met vaart, een paar grappige dialogen en de levendigheid van Rebecca Hall weet Lay the Favourite nog heel aardig de schijn op te houden.

In 8 zalen

Tip de redactie