The Master - Paul Thomas Anderson

Philip Seymour Hoffman en Joaquin Phoenix zijn fenomenaal in The Master, een film die bovendien niet meteen al zijn geheimen prijsgeeft.

De nieuwe film van Paul Thomas Anderson, 5 jaar na There Will Be Blood, zorgde vooraf voor rumoer.

Anderson baseerde een deel van de film op het levensverhaal van L. Ron Hubbard, de sciencefictionschrijver die de Scientology kerk oprichtte. Scientology's bekendste aanhanger, Tom Cruise, was niet blij met de film.

Voorgoed beschadigd

In The Master zien we Philip Seymour Hoffman inderdaad als de sciencefictionschrijver Lancaster Dodd die in de jaren 50 een nieuwe religie opricht. We herkennen ook de lange vragenlijsten en de ideeën over vorige levens van Dianetics. Toch doe je The Master tekort, als je hem alleen als een anti-Scientology film beschouwt.

De werkelijke hoofdpersoon van deze film is Freddie Quell (Joaquin Phoenix). Anderson introduceert hem in een waanzinnige openingsscène aan het strand. De Tweede Wereldoorlog is net afgelopen en heeft talloze jonge soldaten voorgoed beschadigd. Zo ook Freddie: de absurditeit van de oorlog leeft voor altijd in hem voort.

Freddie - eenzaam, verslaafd aan de bizarre cocktails die hij maakt van alcohol en bij elkaar gescharrelde chemicaliën en uitgerust met een persoonlijkheid die minstens zo explosief is - raakt totaal in de ban van Lancaster Dodd.

De belangstelling is wederzijds, want Dodd wil maar wat graag zijn nieuwe theorieën op Freddie uitproberen.

Nieuwe religie

Je kunt achteraf heel lang discussiëren over de relatie tussen Quell en Lancaster Dodd. Is Dodd een manipulator die de beschadigde oorlogsveteraan gebruikt als proefkonijn? Delen de twee mannen de intimiteit van drinkebroers? Ontstaat er een soort vader-zoon relatie? Is dit een liefdesverhaal? Dit zijn personages die je nog heel lang bezighouden.

Zeker is, dat wat Freddie in Dodd aantrekt, alles te maken heeft met hoop en met de wens jezelf opnieuw uit te vinden na een traumatische ervaring. Hoewel zelfs Dodds zoon kritisch is over de nieuwe religie ("He’s making all this up as he goes along") kun je aan het eind van de film toch niet zeggen dat Freddy er slechter van geworden is.

Carrièrezelfmoord

Phoenix is perfect gecast. De talentvolle acteur met het litteken boven zijn lip, tweemaal eerder genomineerd voor een Oscar, pleegde bijna carrièrezelfmoord toen hij in 2008 mompelend en met een enorme baard bij David Letterman aanschoof en aankondigde te zullen stoppen met acteren en rapper te worden.

Het bleek uiteindelijk een mislukte publiciteitsstunt voor de komedie I'm Still Here, over een acteur die er helemaal doorheen zit.

Phoenix is helaas een man die geplaagd wordt door vele demonen. In beide films is dat zichtbaar, maar in The Master resulteert dat in een prachtrol en een Oscarnominatie. Opnieuw: een wedergeboorte.

In 30 zalen

Tip de redactie