Meeslepende verfilming van de beroemde musical. "Do you hear the people sing?"

Ruim 60 miljoen mensen zagen de musical, wereldwijd.

De liefdesgeschiedenis uit 1862, oorspronkelijk een roman van Victor Hugo, werd in 1980 op muziek gezet.

Vijf jaar later ging de musical in première in Londen en hij wordt daar nog steeds op de planken gebracht. Er is ook een Nederlandse versie. Les Misérables is, kortom, een fenomeen.

Les Misérables voert je mee naar het Frankrijk van de eerste helft van de negentiende eeuw. Het volk lijdt onder armoede en onderdrukking. Wanneer we Jean Valjean (Hugh Jackman) ontmoeten, in 1815, is hij een gevangene. Negentien jaar dwangarbeid - omdat hij een brood gestolen heeft! Officier Javert (Russell Crowe) houdt hem streng in de gaten.

Bekijk trailer:

Nieuw leven

In 1823 gaat het Valjean gelukkig beter. Hoewel voortvluchtig, is hij erin geslaagd een nieuw leven op te bouwen als Monsieur Madeleine, een gerespecteerde industrieel. Hij kan alleen niet voorkomen dat één van zijn arbeidsters, Fantine (Anne Hathaway), ten onrechte ontslagen wordt en vervalt in armoede en prostitutie.

Vol schuldgevoel over de dood van Fantine, ontfermt Valjean zich over haar dochtertje. Cosette (Amanda Seyfried) groeit op tot een mooie jonge vrouw. Maar dan komt het jaar 1832: Javert is Valjean weer op het spoor, Cosette wordt verliefd op de jonge revolutionair Marius (Eddie Redmayne) en in Parijs verrijzen de barricades. Het oproer kraait.

Verstikte stem

Het is een meeslepend verhaal over liefde in tijden van revolutie. De muziek van Alain Boublil en Claude-Michel Schönberg zal iedereen onmiddellijk zal herkennen. In veel musicalfilms wordt de zang achteraf in een studio opgenomen, maar niet in dit geval. De acteurs zongen echt terwijl de camera's draaiden en zij hun rol speelden.

Niet iedere acteur beschikt over een volle zangstem, maar de aanpak levert wel bijzondere scènes op. Wanneer bijvoorbeeld Hathaway I dreamed a dream zingt, de prachtige klaagzang van Fantine, is haar stem bijna verstikt door tranen en zie je haar neus een beetje lopen. Ook Samantha Barks zorgt voor kippenvel als de eenzame Éponine.

Theatraal

Regisseur Tom Hooper, die vier Oscars binnensleepte voor The King's Speech, haalt veel modern camerawerk en grootste cgi-effecten voor de dag, maar de film blijft een zekere theatrale kunstmatigheid behouden. Slim, want het verhaal bevat nogal wat ouderwetse overdrijving, Godlof en onwaarschijnlijkheden die je alleen van een musical accepteert.

Iets aan de lange kant is Les Misérables ook. Gelukkig zorgen Sacha Baron Cohen en Helena Bonham Carter als de opportunistische Thénardiers af en toe voor een fikse lach. "I am lost," zingt de hopeloos verliefde Marius. "I am found," antwoordt Cosette. Beter kun je deze musical nauwelijks verfilmen.

Te zien in 114 zalen