Eerste van een nieuwe reeks Scandinavische thrillers gebaseerd op de boeken van Lars Kepler.

Bekijk video

Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijverspaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril. Scandinavische thrillers zijn momenteel erg populair, denk bijvoorbeeld aan de Millennium-trilogie en de televisieserie The Killing. Zo goed is The Hypnotist jammer genoeg net niet.

Neergestoken

In een sporthal wordt een lijk gevonden. Jonas Ek is met tientallen messteken om het leven gebracht. Inspecteur Joona Linna (Tobias Zilliacus) vindt in het huis van Ek nog drie neergestoken lichamen. Vrouw en dochter zijn doodgebloed. Oudste zoon Josef ligt in de badkamer, amper nog in leven. Hij is de enige getuige, maar ligt in een coma.

Linna roept de hulp in van Erik Bark (Mikael Persbrandt) a.k.a. The Hypnotist. Bark leidt tegenwoordig een teruggetrokken en allesbehalve conflictvrij bestaan met kunstenares Simone (Lena Olin). Ze hebben een zoon, Benjamin. Linna slaagt er in Bark weer aan het werk te krijgen, want alleen onder hypnose kunnen ze Josef Ek aan het praten krijgen.

Veel levert zijn getuigenis niet op: de comateuze jongen mompelt iets over een brief. Maar dat is genoeg om het onderzoek in gang te zetten. Ergens bevindt zich de moordenaar die een heel gezin doodstak. Is dat dezelfde persoon die even later Simone drogeert, Benjamin ontvoert en een dreigende boodschap achterlaat voor Erik Bark?

Stroperigheid

De kracht van dit soort thrillers, al sinds de boekjes van Sjöwall & Wahlöö, is het realisme. Maar regisseur Lasse Hallström (Chocolat, What’s Eating Gilbert Grape) bewijst met The Hypnotist dat je ook kunt overdrijven. Twee uur karakterschetsen, huwelijksproblemen en de stroperigheid van een Zweeds politieonderzoek zijn iets teveel van het goede.

‘Er gebeurt niets. Niemand doet iets!’ roept Simone wanneer de agenten in haar huis geen aanstalten maken om haar ontvoerde zoon te gaan zoeken maar wel graag een kopje thee zouden lusten. Zelfs de held van het verhaal, inspecteur Linna, maakt weinig haast. Dineren, goed gesprek, glaasje wijn… Hallo?! Ga nou eens die moordenaar vangen!

Slagvaardigheid

Mooi geschoten en goed geacteerd is het allemaal wel; maar spannend is The Hypnotist nauwelijks. De twee grote twists in het verhaal kun je zien aankomen. Wel verrassend is de klunzigheid waarmee de inspecteur, de kunstenares en de hypnotiseur in de finale te werk gaan zonder politieondersteuning af te wachten.

Geen nood. The Hypnotist is pas de eerste van acht geplande films naar de boeken van Lars Kepler. Zilliacus zal steeds de rol van Joonas Linna op zich nemen. The Paganini Contract staat aangekondigd voor 2014. Hij heeft dus nog genoeg tijd om zich wat slagvaardigheid aan te leren.

In 22 zalen.