Tom Cruise zorgt in spannende thriller voor vragen, humoristische oneliners en dodelijke klappen.

Ruim 60 miljoen boeken zijn ervan verkocht, wereldwijd. Jack Reacher, de spijkerharde held van thrillerschrijver Lee Child, beleeft zijn avonturen al sinds 1997.

Voor de eerste verfilming koos Christopher McQuarrie - hij was de scenarist van onder meer The Usual Suspects en Valkyrie - voor het negende boek: One Shot.

‘Get Jack Reacher!’

De openingsscène is meteen razend spannend. Een man zet zijn busje in een garage, gooit een muntje in de parkeerautomaat en laadt zijn telescoopgeweer.

Door het vizier zien we mannen, vrouwen en kinderen lopen in het kleine plantsoen aan de overkant. Dan vallen de schoten. Vijf willekeurige slachtoffers? Waarom?

Het mysterie wordt nog groter. Want de sluipschutter wordt snel aangehouden - een zekere James Barr - maar in plaats van een bekentenis schrijft hij op het proces-verbaal: ‘Get Jack Reacher!’. Inspecteur Emerson (David Oyelowo) en openbaar aanklager Rodin (Richard Jenkins) hebben geen idee. Wie is Jack Reacher?

Het antwoord komt vrijwel meteen binnenwandelen. Jack Reacher (Tom Cruise) is een ex-militair die precies weet welke ellende Barr in het leger uitgevreten heeft: ‘I came here to bury him.’

Die onverzoenlijke houding lijkt Reacher lijnrecht te plaatsen tegenover Barrs advocaat, de aantrekkelijke Helen (Rosamund Pike), maar dat duurt niet lang. Want, al is er bewijs in overvloed, er klopt hier iets niet.

Fysiek en verbaal

Jack is knap, hard en cool, en Helen is af en toe best een beetje afgeleid (‘Could you please put your shirt on?’), maar diverse onopgehelderde kwesties vragen om hun aandacht. Wie waren die mensen in het parkje? Koos Barr zijn slachtoffers écht willekeurig? En wie volgt Reacher al de hele dag in een zilveren Audi?

McQuarrie laat Reachers militaire training en gevoel voor humor maximaal tot zijn recht komen. De types die hem ’s avonds in elkaar proberen te slaan (‘Are you sure you want to do this?’), de klunzen die hem in de badkamer proberen te vermoorden, Jack kan ze allemaal aan. Fysiek én verbaal. Het regent leuke oneliners.

‘From your boot!’

Fraaie bijrollen zijn er voor Robert Duvall, als de eigenaar van een schietbaan, en regisseur Werner Herzog als ‘The Zec’. Maar wat was nou de reden om vijf willekeurige moorden te plegen, justitieambtenaren om te kopen en de hele stad op stelten te zetten? Enige tegenvaller blijkt uiteindelijk de magere clou van het verhaal.

In de film lijkt Jack Reacher nogal op Ethan Hunt uit Cruise’s Mission Impossible, dus ook daar zit nog ruimte voor verbetering. Maar een charmeur die zijn vijanden dingen toeroept als ‘I’ll beat you to death and drink your blood from your boot!’ kun je haast geen sequel weigeren.

In 75 zalen