Don’t ever cross Alex Cross! Alleen de slagzin op de poster van Alex Cross is de moeite waard.

Alex Cross, een zwarte detective/psycholoog, is een personage uit de thrillers van James Patterson.

Morgan Freeman speelde hem al eens in Along Came a Spider en Kiss the Girls.

Deze nieuwe film roept herinneringen op aan de blaxploitationfilms van de jaren zeventig, maar niet op de goede manier.

Listige modus operandi

Alex (Tyler Perry) is een detective en profiler in Detroit. Hij vormt een uitstekend team met Monica Ashe (Rachel Nichols) en Tommy Kane (Edward Burns). Zijn vrouw Maria is zwanger, zijn kinderen zijn dol op grootmoeder Nana Mama en Cross denkt een carrièreoverstap te kunnen maken naar de FBI.

Maar dan kruist hij het pad van een moordenaar die echt tot álles in staat is. Zo meldt deze zich bij een illegaal kooigevecht en slaat onder het oog van de toeschouwers zijn tegenstander tot moes; en dat alléén maar om uiteindelijk in bed te kunnen belanden met de aantrekkelijke Fan You, die hij dan tijdens een potje SM-seks kan vermoorden!

Een erg listige modus operandi. Alex ontdekt al snel wie de twee volgende namen zijn op de hitlist van deze moordenaar: een zekere Erich Nunemarcher en de Fransman Leon Mercier (Jean Reno). De Duitser is arrogant: ‘Tzis building ist impenetrable!’ Alex Cross weet beter. We hebben het hier immers wel over ‘A sociopatic killer with a narrow focus’.

Handig

De killer (Matthew Fox uit Lost) kan tekenen als Picasso en praat tegen krantenknipsels aan de muur. Zo’n sociopaat is reuze handig voor luie scenaristen. Je hoeft dan niet uit te leggen waarom hij maar niet achter zijn derde slachtoffer aangaat, aanwijzingen achterlaat voor Alex en zijn vizier op die arme Maria richt. Hij is gek, snap je wel?

Alex Cross barst uit zijn voegen van de onwaarschijnlijkheden. De blaxploitationfilms van de jaren zeventig - Shaft, Super Fly, Black Cesar en Coffy, om er maar een paar te noemen - hadden meestal ook geen bijster sterke verhaallijnen, maar vaak wel goede actiescènes en charismatische hoofdrolspelers met een overdosis cool.

Modelburger

Akkoord, modelburgers waren het meestal niet. Tylor Perry, producent van de sitcom House of Payne en in meerdere films te zien als de dikke Afro-Amerikaanse oma ‘Madea’ Simmons, laat er geen misverstand over bestaan dat zijn Alex Cross wél een goede vader, zoon en echtgenoot is. Een voorbeeld voor de hedendaagse Afro-Amerikaanse man.

Dat is mooi, maar wie zit er nou te wachten op een actieheld die zijn vrouw braaf op een romantisch etentje trakteert terwijl er een genadeloze killer rondloopt? Twee korte momenten – een aanrijding van links en een val door een rotte vloer – geven een glimp van wat had kunnen zijn, maar in de finale moet de politie in Indonesië het maar opknappen.

Don’t ever cross Alex Cross!  Tja… Een vervolg is al aangekondigd en heet natuurlijk Double Cross. Mijn advies: Cross this one off your list.

In 21 zalen