Zelfs met de gebundelde kracht van vijf kinderfantasiefiguren weet Rise of the Guardians niet te betoveren.

Het idee is erg leuk. Wat als de Kerstman, Klaas Vaak, de Paashaas én de tandenfee de handen ineen zouden slaan?

Het idee komt van kinderboekschrijver William Joyce die vijf verhalen publiceerde over dit bijzondere superheldenteam. Rise of the Guardians is de eerste verfilming door animatiestudio DreamWorks en wordt ook in een Nederlandstalige versie (De Vijf Legendes) uitgebracht.

Nachtmerries

Superheldenfilms hebben altijd een superschurk nodig, en Rise of Guardians is daarop geen uitzondering. De enge Pitch Black (in de Engelstalige versie herkennen we de stem van Jude Law) wil alle kinderen van de wereld bang maken en laat zijn nachtmerries los op hun dromen.

Als de Kerstman (Alec Baldwin) en zijn kameraden willen dat de kinderen blijven lachen, dromen en in sprookjes geloven, dan moeten ze nú hun verschillen opzijzetten. Samen helpen ze de Paashaas (Hugh Jackman) zijn eieren te bezorgen. Samen gaan ze op zoek naar de verdwenen hulpjes van de tandenfee (Isla Fisher).

Er is eerst tegenslag. Klaas Vaak wordt uitgeschakeld. Gelukkig wijst het Mannetje op de Maan een vijfde Guardian aan: Jack Frost (Chris Pine), het onzichtbare kereltje dat ervoor zorgt dat alles in een oogwenk bevriest en ondersneeuwt. Jack lijdt alleen onder het feit de kinderen hem meestal niet zien staan.

Jack Frost

Rise of Guardians gaat over het belang van sprookjes en kinderdromen. Van Amerikaanse familiefilms die rond de feestdagen uitkomen, mag je een fikse dosis moraal en sentimentaliteit verwachten. Dat geeft niet, zolang het verhaal maar mooi, grappig en spannend wordt verteld.

In één van de mooiste scènes in Rise of the Guardians ontdekken we waarom Jack Frost een beetje treurige jongeman is. Helaas doet de Kerstman die ontroerende scène vrijwel meteen teniet met een soort Dr. Phil advies: ‘Find your core.’ Jack moet, zoals dat dan heet, ontdekken wie hij werkelijk is.

Magie

Van alle andere personages is dat meteen duidelijk. Het zijn typetjes. De Kerstman is een Slavische goedzak en heeft de woorden ‘Naughty’ en ‘Nice’ op zijn armen getatoeëerd, de Paashaas heeft een Australisch accent. Het is opvallend hoeveel clichés en weinig grappen deze DreamWorks-film bevat.

Mooi is de 3D animatie wel. Uiteindelijk is dat ook het beste wat deze film te bieden heeft: visuele acrobatentoeren en een eindeloze waaier van sneeuwvlokken en droomstof. Maar, juist bij dit verhaal en juist van DreamWorks, is het jammer dat de échte magie uitblijft.

Rise of the Guardians (Engelstalig) in 19 zalen

De Vijf Legendes (Nederlandstalig) in 103 zalen