Alles is familie - Joram Lürsen

Officieuze opvolger van Alles is Liefde is langer maar minder leuk. Met Carice van Houten en een glansrol voor Benja Bruijning.

Vijf jaar terug was Alles is Liefde een bioscoophit die 1,3 miljoen bezoekers trok.

Alles klopte aan de komedie, van het script van Kim van Kooten tot de charmante hoofdrollen van Carice van Houten en Jeroen Spitzenberger.

Dus is het veelbelovend dat Kim van Kooten, Carice van Houten en regisseur Joram Lürsen terug zijn met het officieuze vervolg Alles is Familie

Slappe songteksten

Officieus, want hoewel de toon hetzelfde is, speelt Van Houten een geheel ander personage, namelijk de psychotherapeute Winnie. Zij schrijft populaire zelfhulpboekjes vol tegelspreuken als "wie niet bij zijn verdriet kan, kan ook geen vreugde voelen".

Haar man Rutmer (Thijs Römer) tapt uit een vergelijkbaar vaatje: hij verdient goed geld met slappe songteksten als 'geluk is een werkwoord'.

Nobelprijswinnend zaad

Aan geld ontbreekt het ze niet, aan kinderen wel, want Rutmer heeft slecht zaad. Dood zaad, oordeelt de bevriende arts zelfs. Praktisch als ze is zoekt Winnie meteen een donor met 'Nobelprijswinnend zaad'.

Rutmer voelt er meer voor om zijn rokkenjagende broer Charlie (Benja Bruijning) zijn kwakje te laten doneren - dan is het kind toch een beetje van hemzelf.

Bekijk de trailer:

Huwelijksperikelen

Deze huwelijksperikelen worden afgewisseld met de festiviteiten rond het 40-jarig huwelijksfeest van Rutmers ouders (Martine Bijl en Kees Hulst), die eigenlijk liever uit elkaar zouden willen gaan. En met de moeizame poging van Rutmers zwager Dick (Jacob Derwig) om na de dood van zijn vrouw zijn leven weer op te pakken.

Dat zou al ruim genoeg zijn voor een goedgevulde familiekomedie, maar het script trekt ook nog tijd uit voor Rutmers New Yorkse uitstapje met de bevriende arts Fulco en de problemen van Winnie's therapiegroepje. Daardoor overschrijdt de feelgoodfilm de twee uur en dat is te lang voor een komedie - je krijgt het gevoel naar een half seizoen van een tv-serie te kijken.

Benja Bruijning

Dat neemt niet weg dat er weer veel valt te lachen om de dialogen en de verwikkelingen in Alles is Familie. Van Houten weet weer prima raad met het sarcastische toontje dat we zo goed van haar kennen.

Maar de echte ontdekking van de film is Benja Bruijning, de minst bekende van de cast, die zich van rokkenjager ontpopt tot komische hartenbreker.

In 141 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie