Beyond the Hills – Cristian Mungiu

Het filmfestival in Cannes was enthousiast over de nieuwe film van de Roemeense regisseur Cristian Mungiu.

Beyond the Hills won in de categorie Beste Scenario. Hoofdrolspeelsters Cristina Flutur en Cosmina Stratan deelden de prijs voor Beste Actrice. Terecht.

De twee jonge vrouwen vormen het hart van de film. Alina (Cristina Flutur) en Voichita (Cosmina Stratan) werden vriendinnen in het weeshuis. Alina vond werk in Duitsland. Voichita ging het klooster in. Wanneer Beyond the Hills begint, valt Alina haar vriendin na jaren huilend in de armen.

Voichita neemt Alina mee naar het orthodox christelijke klooster. ‘Dit huis is van God’, staat er bij de toegang, ‘andere geloven niet welkom.’ Er is een klein kerkje, een kapel, een kippenhok, een waterput, een keuken en er zijn wat slaapcellen. Voichita en de andere nonnen spreken de priester aan met ‘vader’ of zelfs ‘papa’.

Alina hoopt dat haar vriendin met haar meegaat naar Duitsland, maar Voichita wil haar leven wijden aan God. ‘Ik heb een andere weg gekozen,’ zegt ze zachtjes. Wanneer dat eenmaal duidelijk is, begint een wanhopige en steeds verwardere Alina het hele klooster op stelten te zetten. ‘De Duivel is in haar!’

464 zonden

De schets van de kleine kloosterorde zit vol prachtige alledaagse details. De priester en moeder-overste die aan tafel overleggen over geldzaken. De onwetendheid en het bijgeloof van de nonnen. De priester die oprecht probeert Voichita en Alina te helpen. De scène waarin Alina een lijst van 464 zonden afvinkt…

Ook in de wereld buiten het klooster put Beyond the Hills zijn kracht uit mooie observaties. In het politiebureau roddelen agenten met elkaar terwijl ze een reisvergunning regelen. Voichita’s oude pleeggezin heeft ook andere zorgen. Zelfs opspattende modder op een autovoorruit krijgt betekenis.

Bekijk de trailer:

Eredienst van Basilius

Mungliu (4 maanden, 3 weken en 2 dagen) neemt de tijd voor zijn verhaal, maar alle personages zijn prachtig uitgewerkt en de finale is ontluisterend. Die is trouwens gebaseerd is op een gebeurtenis in Moldavië in 2005. De eredienst van Basilius is door de orthodoxe kerk officieel niet meer erkend, maar wordt nog steeds gebruikt om demonen uit te drijven.

Uiteindelijk ontaardt Beyond the Hills vooral in een tragedie omdat twee verschillende soorten liefde met elkaar botsen. Voichita hoopt dat Alina met haar de liefde van God zal delen. Alina wil niets liever dan haar vriendin stevig vasthouden en bij haar in bed liggen. ‘Ik heb liever dat jíj van me houdt.’ Mooi.

In 11 zalen

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie