Het afscheid van The Twilight Saga valt niet zwaar, maar echt vervelen doet het slotdeel ook niet.

The Twilight Saga was vanaf het eerste deel in 2008 een fenomeen. Miljoenen meisjes en volwassen vrouwen herkenden zich in Bella Swan (Kristen Stewart) en droomden weg bij de romantische schittering van vampier Edward Cullen (Robert Pattinson) of de borstkast van weerwolf Jacob Black (Taylor Lautner).

Helaas, dames, dit is het laatste deel. Breaking Dawn - part 2 begint met de ogen van Bella. Haar rode ogen. Want wie de serie gevolgd heeft, weet dat Bella inmiddels moeder is geworden van een dochtertje en - niet onbelangrijk - een vampier. Haar kersverse echtgenoot Edward is tevreden: "Zo mooi… We zijn nu even koud."

Vampierseks

Dochter Renesmee groeit snel, ze trekken in een schattig huisje en de slaapkamer wordt meteen ingewijd. Vampiers slapen toch niet? ‘Het is niet om te slapen.’ Ach ja, vampiers worden niet moe en kunnen nu eenmaal dagen- en nachtenlang doorgaan. Pech, Bella en Edward hebben helemaal geen tijd voor eeuwigdurende vampierseks.

Want: de Volturi hebben gehoord van Renesmee en denken dat Bella en Edward één van de wetten van de vampiers hebben geschonden. Een onsterfelijk kind is verboden. Hoe leggen ze uit dat Renesmee gewoon geboren is, niet gebeten? En krijgen ze daar de tijd wel voor? Een Volturi legermacht is al aantocht.

Volle agenda

Breaking Dawn – part 2 is welbeschouwd het minst romantische deel van de saga. Dat komt omdat Bella haar keuze al heeft gemaakt - Jacob is nu een soort huisvriend -, maar dat komt ook omdat Bella een erg volle agenda heeft in deze film. Je ziet de makers moeite doen om er af en toe toch nog een knuffel tussen te proppen.

Bella moet leren haar bloeddorst te bedwingen. Ze moet haar vader uitleggen wat er gebeurd is. Ze moet haar nieuwe vampiergave ontwikkelen. En ondertussen verzamelen Esme en Carlisle vampiers van over de gehele wereld om van hun onschuld te getuigen, en vertrekken Alice en Jasper op een geheimzinnige missie.

Photoshop

Het grote voordeel: Breaking Dawn - part 2 verveelt niet. Maar de zwakte van The Twilight Saga blijft dat geen enkele kwestie er echt toe doet. Het probleem is meestal een scène later al opgelost. De dialogen en acteurs zijn tenenkrommend. Hoeveel nieuwe personages men ook introduceert, ze zijn allemaal afkomstig uit oude kasteelromannetjes en opgepoetst in photoshop.

Wie zich er niets van aantrekt dat alles zich overduidelijk voor een digitaal sneeuwlandschap afspeelt, staat een best bevredigende finale te wachten: er zullen koppen rollen, weerwolven zullen huilen en het slotgevecht eindigt met een aardige surprise twist. De echte fans zullen tevreden zijn. Maar ja, die weten natuurlijk allang hoe het afloopt.

In 99 zalen