Sterke thriller gebaseerd op een onwaarschijnlijke doch waargebeurde reddingsactie. Met Ben Affleck, John Goodman en Alan Arkin.

In november 1979 werd de Amerikaanse ambassade in Iran bezet door aanhangers van de nieuwe leider ayatollah Komeini.

De bezettingsactie en gijzeling van een deel van het personeel duurde 444 dagen en was een traumatische ervaring voor de VS. Het kostte president Jimmy Carter zijn herverkiezing; op het moment dat hij aftrad werde de gijzelaars vrijgelaten.

Dat verhaal is redelijk bekend, maar minder bekend is dat zes personeelsleden van de ambassade tijdens de bezetting naar de Canadese ambassade wisten te vluchten.

Daarmee waren ze nog lang niet in veiligheid, want het zou een kwestie van tijd zijn voor de Iraanse revolutionairen het zestal zouden missen. Dus werd er in de VS door de CIA in het strikte geheim een reddingsoperatie op touw gezet.

List

Argo gaat over deze onwaarschijnlijke maar waar gebeurde reddingsoperatie. Wie niet wil weten welke list werd verzonnen moet deze recensie niet verder lezen – ook al wordt de operatie uitgebreid getoond in de trailer van Argo. Het absurde gegeven maakt de film niet alleen bloedstollend maar zorgt ook voor een zeer vermakelijk middenstuk.

Bekijk de trailer:Tony Mendez (Ben Affleck, tevens regisseur) was de CIA-agent die op het even briljante als belachelijke idee kwam om een nepfilm op te zetten – de sf-film Argo waaraan deze film zijn titel dankt – en daarvoor zogenaamd locaties te gaan zoeken in Iran. De Amerikaanse ambassadeleden zouden dan als ‘Canadese crew’ teruggaan met Mendez.

Tony Mendez (Ben Affleck, tevens regisseur) was de CIA-agent die op het even briljante als belachelijke idee kwam om een nepfilm op te zetten – de sf-film Argo waaraan deze film zijn titel dankt – en daarvoor zogenaamd locaties te gaan zoeken in Iran. De Amerikaanse ambassadeleden zouden dan als ‘Canadese crew’ teruggaan met Mendez.

Argo fuck yourself!

Het is een riskant plan, maar er is geen beter plan: ‘dit is het beste slechte idee wat we hebben’ zegt Mendez’ superieur O’ Donnell (Bryan Cranston). En dus gaat Mendez naar Hollywood om daar met twee cynische filmtypes (heerlijke rollen van John Goodman en Alan Arkin) een fake-film op poten te zetten.

Na dit hilarische intermezzo (‘Argo fuck yourself!’) breekt het spannendste deel van de film aan, want het plan moet nu nog lukken, in vijandig Iran.

Grote brillen

Na het sterke Gone Baby Gone en het iets mindere The Town laat Affleck opnieuw zien dat hij een prima regisseur is. Argo is spannend en vermakelijk en geeft bovendien een fraai sfeerbeeld van 1980, met grote brillen en gênante kapsels.

Het slot is weliswaar aangedikt, maar wie denkt dat Affleck alles uit zijn duim heeft gezogen moet vooral de aftiteling uitzitten.

In 53 zalen