Frank Langella in een film over een oude man, zijn robot, juwelen en vervagende herinneringen. Lief, maar er had iets meer van gemaakt kunnen worden.

Frank Langella speelt niet zichzelf in deze film. Oude, vergeetachtige Frank Weld draagt toevallig dezelfde voornaam.

Maar zonder de fantastische Langella, die in 2009 bijna een Oscar won voor zijn presidentiële rol in Frost/Nixon, waren Frank en deze film waarschijnlijk niet opgevallen.

Juwelendief

Frank is de 70-jarige vader van Madison (Liv Tyler) en Hunter (James Marsden). De wat onverzorgde en dementerende man bezoekt regelmatig de openbare bibliotheek en maakt dan een praatje met de charmante bibliothecaresse Jennifer (Susan Sarandon). Verder is er niet zoveel te melden.

Nou ja, Frank herinnert zich nog wel dat hij in de bak heeft gezeten. Hij was namelijk een juwelendief. Dat was vroeger. Nu strompelt hij wat voort in ‘de nabije toekomst’, een wereld waarin robots heel alledaags geworden zijn. Hunter koopt zo’n ding als hulp in de huishouding voor zijn oude vader.

Frank moet eerst niet veel hebben van die blikken man die hem zorgzaam toespreekt (met de stem van Peter Sarsgaard). Maar wanneer hij zich, dankzij diens goede zorgen, weer wat vitaler begint te voelen ziet hij de voordelen. De robot kan hem helpen zijn oude ambacht weer op te pakken: juwelenroof.

Digitaal geheugen

Dat de diefstal een vervelende zakenman (Jeremy Strong) treft die Jennifers bibliotheek wil laten sluiten ten gunste van digitale informatie, komt Frank niet slecht uit. Dat de robot ook een digitaal geheugen heeft dat als bewijslast kan dienen voor de politie, iets minder.

De geamuseerde sheriff Rowlings (Jeremy Sisto) en Franks kinderen krijgen langzaam maar zeker in de gaten dat Franks hersens op sommige momenten nog heel goed functioneren. Langella speelt het mooi. Is hij nou het noorden kwijt of neemt de oude schurk iedereen te grazen?

Ontroerende verrassing

Robot & Frank is gebaseerd op een grappig ideetje, dat weliswaar kundig wordt uitgewerkt maar jammer genoeg net iets té klein blijft. Dit had net zo goed een korte film kunnen zijn. Franks inbraakverleden, zijn technologieangst, zijn relatie met zijn kinderen… Je zou willen dat het allemaal wat meer was uitgewerkt.

Gelukkig beschikt Jake Schreier wel over een mooie cast en heeft hij een ontroerende verrassing voor ons in petto. De debuterende regisseur bewijst met Robot & Frank zijn talent voor klein drama met een kleine glimlach. Hopelijk durft hij de volgende keer iets verder te gaan.

In 8 zalen