Zwarte komedie met Matthew McConaughey als perverse smeris die bijbeunt als huurmoordenaar. Eerder kluchtig dan spannend.

Het gaat na een paar slappe jaren weer goed met de carrière van Matthew McConaughey. De acteur die zo graag zijn borst ontbloot in films had eerder dit jaar zijn finest hour als stripper in de verrassingshit Magic Mike.

Hij is over twee weken ook te zien in het broeierige drama The Paperboy. En door kilo’s af te vallen voor zijn rol als aids-patiënt in het drama The Dallas Buyer’s Club lonkt hij nu zelfs naar een Oscar.

In Killer Joe speelt McConaughey de hoofdrol van huurmoordenaar Joe Cooper, in het dagelijks leven rechercheur. Als corrupte cop is hij niet eens het meest verdorven personage van de film: de trailer trash familie die een beroep zijn clandestiene diensten doet is minstens zo erg. De familie Flodder zou er nog van gaan blozen.

Kruimelcrimineel

De aanstichter van alle ellende is zoon Chris (Emile Hirsch), een kruimelcrimineel die een schuld heeft uitstaan bij types waar je geen schulden wilt hebben. De enige manier die deze loser kan bedenken om van die schuld af te komen is zijn moeder te laten vermoorden en de premie van de levensverzekering op te strijken. Enter Killer Joe.

Maar Joe wil eerst een voorschot en dat heeft Chris niet. Wanneer Joe echter zijn ogen laat vallen op Chris’ mooie doch niet al te slimme zus Dottie (Juno Temple) suggereert hij haar als onderpand. Chris’ vader (een hilarisch onnozele Thomas Haden Church) en diens vriendin (Gina Gershon, die meestal zonder ondergoed rondbanjert) hebben daar geen probleem mee.

Uiteraard gaat er iets mis met de uitbetaling, waarop Joe doodleuk bij de rest van het gezin in de trailer intrekt. Dan wordt de film een zwarte komedie die de grenzen van het kluchtige regelmatig overschrijdt. Vooral een vernederende scène met een kippenpootje is zo over the top dat de film van thriller ineens een Flodder-achtige klucht wordt.

Toneelstuk

Veteraan-regisseur Friedkin (The Exorcist, The French Connection) baseerde zijn film op een toneelstuk van Tracy Letts, tevens de schrijver van Bug (2006), Friedkins vorige én betere film.

Waar Bug steeds intenser werd, wordt Killer Joe steeds meer grimmige slapstick. Maar wie zin heeft in een gitzwarte komedie zit goed bij Killer Joe – eet alleen vooraf geen kippenpootjes.

In 6 zalen